Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Велика Палата ВС висловилася щодо неможливості розгляду спорів про відповідність Конституції законів України в порядку адмінсудочинства

Реклама

Велика Палата Верховного Суду висловила правову позицію щодо неможливості розгляду спорів про відповідність Конституції законів України в порядку адміністративного судочинства.

Про це йдеться в постанові ВП ВС від 25 квітня 2024 року у справі № 990/40/24, інформує П'ятий апеляційний адміністративний суд.

Велика Палата Верховного Суду вказала, що згідно з п. 1 ч. 2 ст. 19 КАС юрисдикція адміністративних судів не поширюється на справи, що віднесені до юрисдикції Конституційного Суду.

Положення ч. 1 ст. 2, п. 2 ч. 1 ст. 4, ст. ст. 5, 19 та ч. 1 ст. 266 КАС слід розуміти так, що в порядку адміністративного судочинства до Верховного Суду як суду 1-ї інстанції можуть оскаржуватися тільки ті правові акти, дії чи бездіяльність, зокрема, Президента та Верховної Ради, які прийнято/вчинено/допущено у правовідносинах, у яких Президент чи Верховна Рада реалізують свої владні (управлінські) повноваження і які не вимагають перевірки на відповідність Конституції за їх юридичним змістом і процедурою розгляду.

За обставин цієї справи, позивач звернувся до суду з позовом про визнання Указу Президента № 49/2024 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» протиправним і нечинним, визнання незаконними дій Президента, Верховної Ради щодо подання та подальшого схвалення цього Указу. Однак з огляду на зміст позовних вимог та їх підстави (обґрунтування) цей позов фактично стосується конституційності саме Закону № 3564-ІХ «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», без ухвалення якого згаданий Указ не набрав би юридичної сили як акт законодавства.

При цьому Велика Палата Верховного Суду звернула увагу, що правовий акт (як рішення суб'єкта владних повноважень) є результатом низки процедурних нормативно визначених дій щодо його ухвалення, оскарження яких на предмет їх правомірності не може бути окремим (самостійним) без оскарження самого акта. Відтак, позовні вимоги у частині оскарження дій Президента та Верховної Ради за своєю правовою сутністю є також вимогами щодо Закону № 3564-ІХ.

Таким чином, ВП ВС виснувала, що віднесення питання про відповідність Конституції законів України до виключної компетенції Конституційного Суду вказує на неможливість розгляду таких справ у порядку адміністративного судочинства.

Нова LIGA360 змінює все! Підсилюй роботу юриста використанням комплексної інформації. Використовуй розширені можливості пошуку, аналізу та моніторингу змін правового поля. Замов персональну презентацію менеджера прямо зараз.

Читайте також:

Зміни при посвідченні договорів з використанням житлових сертифікатів: Нотаріальна палата підготувала інформаційний лист

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини