Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 16 червня діють зміни до Порядку зупинення реєстрації ПН/РК в Єдиному реєстрі податкових накладних

Реклама

Кабінет Міністрів уніс зміни до:

    Відповідна постанова від 13 червня 2024 року № 703 набрала чинності 16 червня.

    Тарас Мельничук, постійний представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді, розповів, що передбачає документ.

    Постанову № 703 ухвалено з метою виконання абзацу другого пункту 5 розділу ІІ Закону № 3603-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства» у частині забезпечення комунікації платника податку на додану вартість або його представника з комісією з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних Державної податкової служби без особистої присутності із застосуванням засобів відеозв'язку для реалізації можливості заслуховування позиції платника податків або його представника під час оскарження рішень комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування територіальних органів ДПС.

    Порядки доповнено новими положеннями щодо повноважень комісії центрального рівня та внесено зміни до механізму розгляду скарг на рішення комісій регіонального рівня в разі виявлення бажання платником податку надати усні пояснення особисто або через свого представника в режимі відеоконференції.

    Згідно зі змінами платник податку, який подав скаргу, має право брати участь у розгляді матеріалів скарги особисто або через свого представника в режимі відеоконференції для надання усних пояснень.

    Йому не пізніше ніж за п'ять календарних днів до дати розгляду матеріалів скарги надсилається повідомлення щодо участі платника податку в режимі відеоконференції у розгляді матеріалів скарги із зазначенням дати, часу розгляду матеріалів скарги та відповідного посилання для підключення до відеоконференції (додаток 8 до Порядку) з використанням електронного кабінету технічними засобами електронних комунікацій з дотриманням вимог ПКУ, законів "Про електронні документи та електронний документообіг", "Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги".

    Під час підключення до режиму відеоконференції платник податку зазначає в імені користувача виключно податковий номер або серію (за наявності) та номер паспорта платника податку (для фізичної особи - підприємця, яка через свої релігійні переконання відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомила про це відповідному контролюючому органу і має відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією (за наявності) та номером паспорта), найменування платника податку - юридичної особи, прізвище, власне ім'я, по батькові (за наявності) фізичної особи - підприємця.

    Установлено, що комісія центрального рівня розглядає скаргу протягом:

    • 10 календарних днів з дня, що настає за днем отримання скарги, якщо платник податків, який подав скаргу, не виявив бажання взяти участь у розгляді скарги;

      • 30 календарних днів з дня, що настає за днем отримання скарги, якщо платник податку, який подав скаргу, виявив бажання взяти участь у розгляді скарги.

      Строк розгляду скарги не може бути продовжено.

      Розгляд скарги платника податку, який вияв бажання взяти участь у розгляді скарги, може бути перенесено в межах строку розгляду скарги у разі оповіщення через автоматизовану систему централізованого оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій, зокрема повітряну тривогу, в межах адміністративної територіальної одиниці, в якій перебувають комісія центрального рівня та/або платник податку в період, визначений для розгляду матеріалів скарги в режимі відеоконференції з таким платником податку. Водночас платнику податку надсилається повідомлення з відміткою "повторно".

      Тривалість надання платником податку усних пояснень визначається з урахуванням кількості платників податків, які виявили бажання взяти участь у розгляді скарги в режимі відеоконференції, та не може перевищувати 15 хвилин.

      Нова LIGA360 змінює підходи в роботі з інформацією. Відтепер всі джерела даних в єдиному комплексному продукті: законодавство, судові рішення, аналітика, реєстри, санкційні списки та медіа. Замов індивідуальну презентацію прямо зараз.

      Читайте також:

      Реформа корпоративного управління державних підприємств в Україні

      Залиште коментар
      Увійдіть щоб залишити коментар
      Увійти

      Схожі новини