Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ перевірить конституційність окремих приписів Закону "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану"

Реклама

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини 13 червня 2024 року звернувся до КСУ з конституційним поданням, в якому просить перевірити на відповідність Конституції положення речення другого абзацу другого та абзацу третього частини першої статті 12, а також абзацу другого пункту 3 розділу "Прикінцеві положення" Закону "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" № 2136-ІХ від 15 березня 2022 року. Про це повідомила пресслужба КСУ.

Суб'єкт права на конституційне подання вважає, що оспорювані законодавчі положення, якими змінено порядок надання невикористаних днів щорічної основної відпустки на період дії, а також після припинення або скасування воєнного стану, є такими, що не відповідають Конституції України.

Відповідні положення статті 12 передбачають наступне:

"У період дії воєнного стану надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежено тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік.

Якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше 24 календарних днів, надання не використаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану. За рішенням роботодавця невикористані дні такої відпустки можуть надаватися без збереження заробітної плати.

У період дії воєнного стану надання працівнику будь-якого виду відпустки (крім відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустки у зв'язку з усиновленням дитини) понад щорічну основну відпустку, передбачену абзацом першим цієї частини, за рішенням роботодавця може здійснюватися без збереження заробітної плати. Надання невикористаних днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану. За рішенням роботодавця невикористані дні такої відпустки можуть надаватися без збереження заробітної плати".

Абзац другий пункту 3 розділу "Прикінцеві положення" Закону встановлює, що цей Закон діє у період дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану", та втрачає чинність з дня припинення або скасування воєнного стану, крім:

  • другого речення абзацу другого частини першої та третього речення абзацу третього частини першої статті 12 цього Закону, які втрачають чинність з моменту використання днів відпусток, які були перенесені на період після припинення або скасування воєнного стану.

Нова LIGA360 змінює все! Єдиний продукт для всієї компанії. Виявляє правові, партнерські, фінансові, санкційні, репутаційні ризики. Допомагає приймати аргументовані рішення, використовуючи силу інформації на 360. Замов презентацію для своєї компанії. 

Читайте також:

Розірвання спадкових договорів та визнання їх недійсними: суддя ВС проаналізувала судову практику

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини