Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк знизив облікову ставку до 13 % з 14 червня

Реклама

Правління Нацбанку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 13,5 % до 13 % із 14 червня 2024 року.

Ураховуючи все ще стримані показники інфляції, триваюче поліпшення інфляційних очікувань та баланс ризиків для подальшої інфляційної динаміки, регулятор продовжує цикл пом'якшення процентної політики, щоб підтримати відновлення економіки.

Ключовим ризиком для інфляційної динаміки та економічного розвитку залишається перебіг повномасштабної війни, зазначили в НБУ.

Нацбанк припускає зниження безпекових ризиків і нормалізацію умов для функціонування економіки впродовж наступних років, однак подальший характер війни та реальні терміни її завершення залишаються основними чинниками невизначеності. Тривала війна високої інтенсивності, що виснажуватиме країну, є основним ризиком для економіки.

Зберігаються й інші ризики, більшість з яких також прямо чи опосередковано пов'язані з перебігом війни, зокрема:

  • виникнення додаткових бюджетних потреб для підтримання обороноздатності чи покриття значних квазіфіскальних дефіцитів, зокрема в енергетичній сфері;

  • подальші ураження інфраструктури, передусім енергетичної та портової, що обмежуватиме економічну активність і тиснутиме на ціни з боку пропозиції;

  • продовження часткового блокування кордонів деякими країнами ЄС для вантажних перевезень, що стримуватиме експорт та здорожчуватиме імпорт;

  • поглиблення негативних міграційних тенденцій.

Зниження облікової ставки до 13 % річних затверджено рішенням Правління НБУ від 13 червня 2024 року № 205-рш "Про розмір облікової ставки", що набирає чинності з 14 червня 2024 року.

Підсумки дискусії членів Комітету з монетарної політики, яка передувала ухваленню Правлінням НБУ цього рішення, буде оприлюднено 24 червня 2024 року.

За повідомленням НБУ

Нова LIGA360 змінює все! Замов персональну презентацію для твоєї компанії і твоїх індивідуальних потреб. Гарантуй злагоджену роботу команди в єдиному інформаційному просторі та уникай ризиків.

Читайте також:

Безпека бізнесу: заходи, рекомендації, цікава судова практика

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини