Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

KPI діяльності керівників наукових установ: ухвалено законопроєкт у першому читанні

Реклама

6 червня 2024 року Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу урядовий проєкт Закону № 10424 «Про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо встановлення цільових показників діяльності керівників наукових установ, визначення стратегій і перспективних напрямів діяльності наукових установ».

Міністерство освіти і науки роз'яснило, що ключова ідея проєкту - встановлення конкретних цілей, результатів та ефективного менеджменту в науковій сфері, а також забезпечення оновлення і омолодження керівних кадрів.

Зазначається, що нині в Законі «Про наукову і науково-технічну діяльність» відсутні підходи до оцінювання роботи керівників державних наукових установ.

Тож у новому законопроєкті будуть упроваджені основні показники роботи керівників наукових установ. Щоб оцінити, наскільки ці установи працюють ефективно, проєкт передбачає обов'язкове розроблення стратегій та напрямів їхнього розвитку, серед яких залучення грантових коштів для розвитку наукової установи й збільшення кількості молодих учених, зокрема на керівних посадах.

Серед нововведень:

- запровадження стратегічного плану розвитку наукової установи. Керівник наукової структури перед тим, як вступити на посаду, презентує власний стратегічний план та показує вектори розвитку наукової установи;

- обов'язковість запровадження чітких KPI. Керівник наукової установи укладає контракт, де будуть закладені ключові показники його ефективності, серед яких:

  • рівень міжнародної науково-технічної співпраці науково-дослідних інститутів (НДІ), зокрема рівень залучення до виконання міжнародних грантів і проєктів;

  • рівень значимості результатів діяльності НДІ для потреб економіки та суспільства України, зокрема обсяг надходжень за відповідні дослідження до спеціального фонду;

  • рівень перспектив кадрового забезпечення, зокрема частки молодих учених в НДІ тощо.

Для установ, орієнтованих на виробництво, додаються ще й такі KPI, як трансфер технологій, патентування й правова охорона інновацій.

  • обмеження перебування на керівних посадах - строком до 10 років;

  • щорічна звітність. Раз на рік кожен керівник звітуватиме перед колективом і відповідним органом управління. У планах - окремий модуль у Національній електронній науково-інформаційній системі для таких звітів;

  • врегулювання питання призначення керівника державної наукової установи під час воєнного стану.

Як впливає певна норма закону на вашу бізнес-діяльність? Відповідь надасть LIGA360 LEGAL SOLUTION. Знаходьте пов'язану аналітику та довідкову інформацію для будь-якого закону. Більше переваг за посиланням.

Читайте також:

Оновлено Порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2024 році: основні нововведення

Верховна Рада ухвалила Закон про підтримку наукової роботи в закладах вищої освіти

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини