Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховна Рада ухвалила Закон про підтримку наукової роботи в закладах вищої освіти

Реклама

6 червня Верховна Рада ухвалила Закон (проєкт № 9600) про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки наукової роботи в закладах вищої освіти.

Міністерство освіти і науки роз'яснило, що в аудиторії має з'явитися більше практиків, а викладачам-науковцям має вивільнитися більше часу і ресурсів для досліджень, результатами яких вони зможуть ділитися зі студентами. У поєднанні з уже ухваленим Законом «Про індивідуальні освітні траєкторії» результатом цих ініціатив стане те, що у студентів з'явиться більше вибору предметів (спеціальних курсів), переконані у міністерстві. Очікується, що таким чином поліпшиться якість вищої освіти в кожному закладі та системі загалом.

Серед основних нововведень:

  • зменшення навчального навантаження з чинних 600 годин до 400 - 500 годин на рік, залежно від обсягу наукової роботи, що виконує науково-педагогічний працівник (НПП). Облік годин наукової роботи НПП заклади ведуть самостійно в межах своєї автономії, а Закон визначає межі (у відсотках) співвідношення трьох основних компонентів посадових обов'язків викладача: наукової, навчальної та організаційно-методичної роботи;

  • стимулювання наукової роботи в університетах. Скорочення обов'язкового навчального навантаження наблизить українську систему вищої освіти до практики навантаження викладачів ЗВО у країнах ЄС. Крім цього, передбачається запровадження гнучких стимулів та гідних винагород для науково-педагогічних працівників, а не імітацію науки (вимог так званих «статей для галочки»);

  • можливість проводити наукову роботу в обсязі не менше ніж 30 % свого оплачуваного робочого часу та обмеження навчального навантаження до 30 % загального робочого часу. Викладачі, які не хочуть проводити наукову роботу, зможуть визначити максимальне навчальне навантаження в обсязі не більше ніж 60 % їхнього робочого часу, перейшовши у статус педагогічного працівника.

Важливе уточнення: Оскільки суттєва кількість університетів уже визначила навантаження на наступний навчальний рік, зміни до навантаження стануть можливими лише після набрання Законом чинності та введенням його в дію.

Хочеш отримати мільйони корисних документів, що аналізуються вмить? Спробуй LIGA360. Найповніша база українського законодавства й аналітики, алгоритми дій у робочих ситуаціях. А смарт-фільтри й зв'язки документів допоможуть отримати саме ту підбірку матеріалів, що вам потрібна. Спробуйте LIGA360 сьогодні, замовивши тестовий доступ.

Читайте також:

Оновлено Порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2024 році: основні нововведення

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини