Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як новий мобілізаційний закон розширює повноваження ТЦК та поліції?

Реклама

Законом № 3633-IX внесено зміни до Закону України "Про національну поліцію", які розширюють повноваження поліцейських у питаннях мобілізації.

Згідно з нововведеннями:

- Спільно з представниками ТЦК та СП поліцейські можуть брати участь у заходах оповіщення військовозобов'язаних;

- Самостійно вручати повістки поліцейські досі не мають права. Їхня головна функція - як і раніше, забезпечення правопорядку під час вручення повісток.

Також працівників поліції (поряд із представниками ТЦК та СП, Державної прикордонної служби України) наділено повноваженнями вимагати пред'явлення військово-облікового документу в осіб чоловічої статі віком від 18 до 60 років.

Така зміна внесена одразу до трьох Законів:

  • «Про Національну поліцію».

При цьому:

- Закон «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» вимагає лише пред'явлення військово-облікового документу.

- Два інших Закони («Про правовий режим воєнного стану» та «Про Національну поліцію») додають до цього ще й документ, що посвідчує особу.

В цьому контексті варто зазначити, що попередня редакція статті 32 Закону України «Про національну поліцію» містила лише шість виключних випадків, коли працівники поліції мали право вимагати в особи пред'явлення нею документів, що посвідчують особу.

Наприклад, раніше поліцейські могли вимагати в особи документи, якщо особа володіє зовнішніми ознаками, схожими на зовнішні ознаки особи, яка перебуває в розшуку, або якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила, або має намір вчинити правопорушення, або, наприклад, така особа перебуває в місці вчинення правопорушення або дорожньо-транспортної пригоди, тощо.

Наразі ж, вищевказана стаття Закону України «Про національну поліцію» доповнена частиною другою, яка передбачає, що у період дії воєнного стану та/або під час мобілізації (крім цільової) поліцейський має право вимагати пред`явити йому документи при будь-яких обставинах, не обмежуючись випадками, визначеними частиною першою.

За таких обставин, починаючи з 18 травня, радимо всім чоловікам віком від 18 до 60 років мати при собі як військово-обліковий документ, так і документ, що посвідчує особу.

Новим Законом також введено ще одну важливу норму. Мова йде про можливість фото- та відеофіксації процесу перевірки документів.

Так, під час перевірки документів, уповноважений представник ТЦК та СП або поліцейський зможуть здійснювати фото- і відеофіксацію такого процесу із застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації.

Чому це важливо? Фіксація процесу перевірки документів на фото або відео може служити доказом у разі виникнення будь-яких порушень чи спірних ситуацій. Це також може стримувати уповноважених осіб від неправомірних дій, адже вони розумітимуть, що процес фіксується.

Деякі плутають, що фото- та відеофіксація буде здійснюватися як під час вручення повісток, так і під час перевірки документів. Звертаємо увагу, що це положення стосується лише перевірки документів у військовозобов'язаних, а не процедури вручення повісток. Важливо зазначити, ця норма нового Закону вступає в силу не з 18 травня, а через три місяці з дня його опублікування, тобто з липня 2024 року.

Катерина Манойленко, партнерка, керівниця судової практики GOLAW, адвокатка

Інформація працюватиме на вас - з рішенням LIGA360:Юрист. Здійснюйте legal research українського законодавства й судової практики, прогнозуйте результати судових справ, читайте експертну аналітику з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням. 

Читайте також: Ще на 2 місяці продовжено відстрочки від призову, що були надані рішеннями Мінекономіки: постанова Кабміну набула чинності

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини