Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Документальна податкова перевірка на підприємстві: що має робити інхаус-юрист

Реклама

Дії юриста, направлені на захист інтересів та прав підприємства, можна поділити на кілька етапів: моніторинг включення до перевірки; виникнення підстав для проведення перевірки; підготовка захисту до початку перевірки; захист під час та після проведення перевірки. Але залежно від виду податкової перевірки , будуть дещо відрізнятись і самі дії.

Планова перевірка:

1. Має відбуватись щомісячний моніторинг змін до плану-графіка податкових перевірок. У разі виявлення підприємства у графіку треба здійснити перевірку відповідності критеріїв на включення до планової перевірки та критерії відтермінування перевірки (втрата/пошкодження документів; зона можливих бойових дій; небезпека перевірки тощо). При цьому не треба забувати моніторити зміни до законодавства щодо цих самих критеріїв.

2. У разі виявлення обставин, що за законодавством унеможливлюють проведення перевірки, письмово повідомити про це податковий орган, з метою виключення із плану-графіка або відтермінування перевірки.

3. У разі неможливості відтермінування перевірки, сповіщення про включення до плану-графіка бухгалтерської служби. Проведення наради для виявлення слабких місць (відсутність оригіналів документів, відсутність підписів на документах, спірність проведення господарської операції, відсутність обліку деяких операцій або сумніви щодо його правильності тощо). За наслідками такої наради необхідно встановити порядок виправлення недоліків із встановленням конкретних строків та відповідальних осіб. У разі необхідності провести залучення сторонніх спеціалістів, подати запити на податкові консультації.

4. Під час проведення перевірки стежити за порядком отримання запитів від податкових органів та змісту і повноти відповіді на них (фіксувати надання документів та відповідей).

5. При отриманні акта перевірки впевнитися в отриманні всіх додатків та зафіксувати час та кількість отриманих документів (кількість аркушів акта та додатків до нього). Не погоджуватись із змістом та висновками акта, про що вказати в самому акті.

6. Після вивчення акта перевірки підготувати та подати заперечення та копії документів, що спростовують висновки акта. У разі необхідності провести залучення сторонніх спеціалістів.

7. Оскаржити податкове повідомлення-рішення до ДПС України, залучивши представників Ради бізнес-омбудсмена (подається відповідна скарга).

Позапланова або фактична перевірка:

1. Треба здійснити перевірку відповідності критеріїв на проведення перевірки та критеріїв відтермінування перевірки (втрата/пошкодження документів; зона можливих бойових дій; небезпека перевірки тощо). Не забувати моніторити зміни до законодавства щодо цих самих критеріїв.

2. Перед допуском на позапланову виїзну чи фактичну перевірку проводиться перевірка умов допуску до перевірки (стаття 81 Податкового кодексу України). У разі виявлення обставин, що за законодавством унеможливлюють проведення перевірки, необхідно вказати про це в акті, який засвідчує факт відмови у допуску. Додатково необхідно письмово повідомити про це податковий орган, вказавши про свою правову позицію.

3. Далі дії будуть аналогічними, що і для планової перевірки.

Окремо слід вказати про перевірки за наслідками "валютного контролю". Юрист має ставити зовнішньоекономічні операції на контроль відразу після їх укладання та відслідковувати строки. Якщо відбуваються події, що можуть вплинути на строки виконання операцій, необхідно розуміти наслідки застосування ЗЕД-пені. Для упередження її нарахування: проаналізувати наявність/виникнення форс-мажорних обставин та отримати відповідну підтверджуючу довідку; вчасно звернутися до суду або в позасудовому порядку про стягнення з нерезидента заборгованості за невиконанним ЗЕД-контрактом.

Тобто на інхаус-юриста насамперед покладено функцію попередження негативних наслідків від можливих перевірок. Він має усвідомлювати ризики проведення перевірок та завчасно попередити про них управлінський персонал. Якщо ж юрист достатньо кваліфікований та досвідчений у податковому праві, він може самостійно успішно здійснювати супровід як самої перевірки, так і оскарження її результатів.

Наталія Куріленко,

членкиня Асоціації правників України,

керівниця податкової практики, аудиторка й адвокатка

адвокатської компанії «Соколовський і партнери»

Будьте готовими до перевірок контролюючих органів у 2024 році! Модуль "Мистецтво оборони" у LIGA360 надасть відповіді, як захистити бізнес правовим шляхом. Замовте прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини