Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Довічне позбавлення жінок волі - лише за сукупністю вироків: законопроєкт у Раді

Реклама

Національна асоціація адвокатів України звертає увагу, що під час формування державної кримінально-правової політики важливо враховувати соціально-психологічні та психофізіологічні особливості жінок. Саме тому встановлення різних видів і розмірів кримінальних покарань не слід уважати дискримінацією за ознакою статі.

У Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону № 11230 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо посилення гарантій захисту прав жінок при визначенні виду і розміру кримінальної відповідальності».

Документ пропонує, зокрема, доповнити статтю 64 КК нормою, згідно з якою довічне позбавлення волі може бути застосоване до жінок лише при остаточному призначенні цього покарання за сукупністю вироків.

Автор законодавчої ініціативи О. Качура переконаний, що сенс принципу рівності засуджених перед законом не означає, що всі будуть отримувати однакові покарання, однакові умови відбування покарання або однакове поводження. Державна політика, зокрема кримінально-правова, стосовно жінок у різних сферах суспільства, повинна базуватися на визнанні природних властивостей, статевих різниць у психофізіологічному плані та ролі жінок у зміцненні моральних основ суспільства, сім'ї та вихованні дітей. У випадку недотримання цього принципу рівність перед законом стає простою формальністю, оскільки фізіологічні та психологічні характеристики жінок природно впливають на статеві відмінності у почуттєвій, емоційній та вольовій сферах.

Тож фактично усувається можливість застосування довічного позбавлення волі для жінок, що вчинили злочин, суспільно небезпечним наслідком якого стала загибель людей. На цей аспект звернули увагу в Комітеті НААУ з питань кримінального права та процесу. Серед таких складів злочинів можна навести диверсії, вчинені в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту (ч. 2 ст. 113 КК), терористичний акт (ч. 3 ст. 258), застосування зброї масового знищення (ч. 2 ст. 439), геноцид (ч. 1 статті 442).

За повідомленням Національної асоціації адвокатів України

Де адвокату зберігати робочі посилання й акаунти? Зручний робочий простір доступний в LIGA360:Адвокат НААУ. Доступ до Кабінету Електронного суду, Кабінету ВША НААУ, усі судові рішення й законодавство, модуль воєнного стану. Безліч завдань адвоката - одне рішення.

Читайте також:

Адвокати БПД зможуть отримати оплату в зупинених провадженнях: Закон ухвалено

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини