Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада зробила крок до створення належних умов в місцях несвободи

Реклама

На пленарному засіданні 23 травня Верховна Рада ухвалила за основу з доопрацюванням проєкт Закону № 5652 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо заходів, спрямованих на поновлення прав засуджених осіб та осіб, взятих під варту, у зв'язку з неналежними умовами тримання».

За словами заступника Міністра юстиції Олександра Банчука, у законопроєкті запропоновано внести зміни до Кримінально-виконавчого кодексу та Закону «Про попереднє ув'язнення», що закріплюють право засуджених, які відбувають покарання у виді позбавлення волі, та осіб, взятих під варту, утримуватися в належних умовах. У випадку порушення такого права вони зможуть звертатися до комісії з розгляду скарг на неналежні умови тримання в установах попереднього ув'язнення та виконання покарань і в разі незгоди з рішенням вказаної комісії оскаржувати його в суді.

Також проєкт Закону передбачає впровадження у національне законодавство комплексних заходів, спрямованих на поновлення прав осіб, засуджених до позбавлення волі, у зв'язку з неналежними умовами тримання.

Так, відповідно до законопроєкту для відшкодування за неналежні умови тримання засудженого передбачається:

- скорочення строку, з якого може бути застосовано умовно-дострокове звільнення, заміна призначеного судом покарання більш м'яким або зняття судимості в порядку, передбаченому Кримінальним кодексом;

- звільнення від відшкодування вартості витрат на тримання за весь строк встановленого факту тримання у неналежних умовах.

Для запобігання триманню засуджених в неналежних умовах заплановано запровадити:

  • переведення до іншого жилого приміщення (камери) з належними умовами тримання;

  • переведення до іншої установи виконання покарань;

  • усунення причин, які роблять умови тримання неналежними (зменшення наповненості жилого приміщення (камери), здійснення ремонту, дезінфекція, дезінсекція тощо);

  • інші заходи, необхідні для припинення тримання в неналежних умовах.

У законопроєкті пропонується передбачити, що контроль за дотриманням належних умов тримання осіб, взятих під варту, та осіб, засуджених до позбавлення волі, здійснюють комісії з розгляду скарг на неналежні умови тримання в установах попереднього ув'язнення та виконання покарань (далі - комісія з розгляду скарг).

Проєктом Закону також пропонується визначити механізм звернення до комісій з розгляду скарг.

Усі потрібні документи для юриста - в рішенні LIGA360. Обирайте з понад 1,8 мільйона НПА, судової практики, аналітики, робочих кейсів та інших матеріалів. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Читайте також:

За основу ухвалено законопроєкт щодо удосконалення виконання покарання у виді штрафу та громадських робіт

Депутати попередньо підтримали проєкт щодо особливостей залучення засуджених до праці

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини