Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ІТ

В Україні створять Єдиний глосарій правових термінів: як він функціонуватиме

Реклама

Кабінет Міністрів затвердив Положення про Єдиний глосарій правових термінів.

Відповідна постанова від 17 травня 2024 року № 577 набере чинності через шість місяців з дня введення в дію Закону "Про правотворчу діяльність".

Уряд доручив:

  • Міністерству юстиції через шість місяців з дня набрання чинності цією постановою забезпечити створення Єдиного глосарія правових термінів і початок його функціонування;

  • міністерствам через три місяці з дня набрання чинності постановою забезпечити подання Мін'юсту пропозицій щодо включення правових термінів до Єдиного глосарія правових термінів.

Затверджене Положення визначає порядок формування та ведення Єдиного глосарія правових термінів, внесення до нього та обробки інформації, а також доступу до інформації, що міститься у Глосарії.

Метою створення Глосарія є забезпечення єдності термінології, що вживається в нормативно-правових актах, правильного розуміння і тлумачення термінів та надання допомоги суб'єктам правотворчої діяльності під час підготовки нормативно-правових та інших актів.

Власником і розпорядником Глосарія та майнових прав на програмне забезпечення є держава в особі Мін'юсту.

Володільцем інформації, що обробляється в інформаційно-комунікаційній системі та/або завантажується з неї, є Мін'юст.

Інформація в Глосарії є відкритою, загальнодоступною публічною інформацією у формі відкритих даних та надається безоплатно.

Глосарій розміщуватиметься на офіційному веб-сайті Мін'юсту.

Визначено, що Глосарій функціонуватиме в цілодобовому режимі, крім випадків проведення планових і позапланових профілактичних та/або технічних робіт, пов'язаних з усуненням програмно-апаратних та/або методологічних помилок чи технічного збою в роботі, тривалість проведення яких визначається адміністратором Глосарія.

Ведення Глосарія здійснюватиметься державною мовою за рубриками галузей права із зазначенням нормативно-правових актів, у яких міститься визначення відповідного терміна. Він може містити переклад правових термінів англійською мовою.

Для підготовки пропозицій щодо включення правових термінів до Глосарія або їх виключення з Глосарія Мін'юст може утворити Термінологічну комісію, до складу якої можуть входити, крім представників Мін'юсту, також представники МЗС, Національної комісії зі стандартів державної мови, інших державних органів, громадських об'єднань, наукових установ.

Міністерства кожного півріччя до 10 числа наступного місяця подаватимуть Мін'юсту пропозиції щодо включення правових термінів до Глосарія або їх виключення з Глосарія за затвердженою формою.

Центральні органи виконавчої влади, інші органи державної влади та наукові установи можуть ініціювати включення правових термінів до Глосарія або їх виключення з Глосарія шляхом подання пропозицій Мін'юсту за встановленою формою.

Усі потрібні документи для юриста - в рішенні LIGA360. Обирайте з понад 1,8 мільйона НПА, судової практики, аналітики, робочих кейсів та інших матеріалів. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Читайте також:

Набув чинності Закон про правотворчу діяльність, який визначає ієрархічну систему нормативно-правових актів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини