Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 4 травня діятиме оновлене Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ

Реклама

Міністерство оборони затвердило зміни до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України.

Відповідний наказ від 27 квітня 2024 року № 262 набере чинності одночасно із набранням чинності Законом № 3621-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист" (4 травня 2024 року), крім абзаців третього, сьомого, восьмого підпункту 3 пункту 2 Змін до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затверджених цим наказом, які набирають чинності з дня його офіційного опублікування.

Положення визначає процедуру проведення військово-лікарської експертизи військово-лікарськими комісіями.

Воно поширюється на військовослужбовців Збройних Сил України, Державної спеціальної служби транспорту, членів їх сімей, призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров'я до військової служби призовників, військовослужбовців, військовозобов'язаних та резервістів, установлює причинний зв'язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) з військовою службою та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.

Серед іншого, наказом викладено в новій редакції додаток 1 до Положення «Розклад хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, служби у військовому резерві», де статусу "обмежено придатний до військової служби" немає.

Нагадаємо, 4 травня набирає чинності Закон № 3621-IX, яким, серед іншого, скасовано статус «обмежено придатний». У Прикінцевих та перехідних положеннях законодавчого акта міститься норма про те, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев'яти місяців з дня набрання ним чинності підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби. Міноборони роз'яснило, що означає скасування статусу "обмежено придатний" у розумінні Закону № 3621-IX (детальніше).

Інформація працюватиме на вас - з рішенням LIGA360:Юрист. Здійснюйте legal research українського законодавства й судової практики, прогнозуйте результати судових справ, читайте експертну аналітику з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Читайте також:

Опубліковано Закон щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини