Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС висловився щодо відшкодування моральної шкоди у разі скасування рішення КДКА про притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності

Реклама

Адвокат звернувся до суду з позовом до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури про компенсацію моральної шкоди у розмірі 20 000 грн у зв'язку з прийняттям КДКА рішення про притягнення його до дисциплінарної відповідальності, яке у подальшому було скасовано.

Рішенням суду першої інстанції, залишеним без змін постановою апеляційного суду, позов задоволено частково в частині стягення з КДКА на користь адвоката 3 000 грн компенсації моральної шкоди, а також судового збору у розмірі 768,40 грн.

Верховний Суд в постанові від 20.03.2024 № 522/8849/19 зазначає, що тлумачення статті 23 ЦК України свідчить, що вона є нормою, яка має поширюватися на будь-які цивільно-правові відносини, в яких тій чи іншій особі було завдано моральної шкоди. Це, зокрема, підтверджується тим, що законодавець вживає формулювання "особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав". Тобто можливість стягнення компенсації моральної шкоди ставиться в залежність не від того, що це передбачено нормою закону або положеннями договору, а від порушення цивільного права особи.

Як спрогнозувати ваші шанси на перемогу в суді? Скористайтеся ІТ-платформою LIGA360. Технології штучного інтелекту проаналізують вашу позовну заяву, щоб ви змогли оцінити перспективність справи й скоригувати аргументи. Деталі за посиланням.

Зобов'язання про компенсацію моральної шкоди виникає за таких умов:

  • наявність моральної шкоди;

  • протиправність поведінки особи, яка завдала моральної шкоди;

  • наявність причинного зв'язку між протиправною поведінкою особи яка завдала моральної шкоди та її результатом - моральною шкодою; вина особи, яка завдала моральної шкоди.

У разі встановлення конкретної особи, яка завдала моральної шкоди, відбувається розподіл тягаря доказування: (а) позивач повинен довести наявність моральної шкоди та причинний зв'язок; (б) відповідач доводить відсутність протиправності та вини.

Завдання моральної шкоди - явище завжди негативне. Проте з цього не слідує, що будь-яка завдана моральна шкода породжує зобов'язання з її відшкодування. Покладення обов'язку відшкодувати завдану моральну шкоду може мати місце лише за умови, коли шкода була викликана протиправною поведінкою відповідальної за неї особи.

"Суди не врахували, що: у спорах про компенсацію моральної шкоди відбувається розподіл тягаря доказування: позивач повинен довести наявність моральної шкоди та причинний зв'язок; відповідач доводить відсутність протиправності та вини; сам лише факт скасування рішення кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури у дисциплінарній справі не свідчить про заподіяння шкоди адвокату та вимагає встановлення складу правопорушення; в цій справі відсутні обставини, які б свідчили про завдання моральної шкоди, і позивач про них не вказував.

За таких обставин суди зробили помилковий висновок, що внаслідок винесення відповідачем щодо позивача рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності у вигляді попередження, яке визнано протиправним та скасовано, позивачу завдано моральну шкоду. Тому відсутні правові підстави для задоволення позову адвоката до КДКА про компенсацію моральної шкоди в розмірі 3 000 грн", - йдеться в рішенні ВС.

Адвокати НААУ знаходять правові позиції в LIGA360. 100 млн рішень українських судів з можливостями аналізу, прецеденти, юридична аналітика й новини. Замов прямо сьогодні - формуй ефективні рішення в пару кліків.

Читайте також:

Відшкодування витрат на правничу допомогу: правові позиції Великої Палати Верховного Суду, які скасували попередню судову практику

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини