Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент дозволив іноземцям служити в Нацгвардії

Реклама

Президент Володимир Зеленський підписав Указ №84/2024 від 21 лютого 2024 року, яким затверджено Положення про проходження військової служби в Національній гвардії України іноземцями та особами без громадянства. Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Іноземці, які на законних підставах перебувають на території України, раніше не судимі та відповідають вимогам проходження військової служби, визначеним Законом України "Про військовий обов'язок і військову службу", можуть бути прийняті у добровільному порядку (за контрактом) на військову службу до Національної гвардії України (далі - військова служба).

Іноземці проходять:

  • військову службу за контрактом осіб рядового складу;

  • військову службу за контрактом осіб сержантського і старшинського складу.

 Іноземці, які приймаються на військову службу, проходять обов'язковий медичний огляд військово-лікарською комісією в закладі охорони здоров'я Міністерства внутрішніх справ України, професійно-психологічний відбір та здають визначені Міністерством внутрішніх справ України нормативи з фізичної підготовки.

Жінки із числа іноземців можуть бути прийняті на військову службу за контрактом за наявності вакантних військових посад, які можуть бути заміщені військовослужбовцями-жінками.

Перелік військових посад, які можуть бути заміщені військовослужбовцями-жінками, визначається Міністерством внутрішніх справ України.
Під час відбору іноземців на посади враховується їх попередній досвід проходження військової служби, спеціальність та освіта.

У разі відсутності такого досвіду після прийняття іноземців на військову службу вони направляються до навчальних частин (центрів) та військових частин Національної гвардії України для підготовки на спеціальних курсах та набуття відповідної необхідної військово-облікової спеціальності.

Для прийнятих на військову службу іноземців встановлюється випробувальний строк два місяці, про що зазначається в контракті про проходження військової служби.

Військовослужбовець вважається таким, що не пройшов випробувальний строк, у разі встановлення його неспроможності опанувати посаду та виконувати службові обов'язки, а також у разі неодноразових порушень військової дисципліни (скоєння правопорушень).

LIGA360 Legal Solution допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням 

Читайте також: Дайджест важливих матеріалів з питань мобілізації та військової служби

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини