Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада ЄС схвалила використання прибутку від заморожених активів рф для України

Реклама

Рада ЄС ухвалила рішення, що відкриває шлях до використання прибутків від заморожених активів рф на користь України. Про це повідомила пресслужба Мін'юсту.

Прийняті Радою рішення та постанова роз'яснюють зобов'язання центральних депозитаріїв цінних паперів, що володіють замороженими активами і резервами Центробанку росії.

Заступниця Міністра юстиції України Ірина Мудра зазначила, що на даний момент в юрисдикціях партнерів по G7, ЄС та Австралії заморожено 260 млрд євро активів Центрального банку росії, причому більше двох третин з них - в ЄС. Прийняте Радою ЄС рішення роз'яснює, зокрема, правовий статус доходів, які отримують центральні депозитарії від користування російськими активами. Це відкриває шлях до використання прибутку від заморожених російських активів на користь України.

Рада, зокрема, ухвалила, що депозитарії, які володіють активами центробанку Росії на суму понад 1 млн євро, повинні окремо враховувати залишки коштів, що накопичилися в результаті обмежувальних заходів ЄС, а також мають зберігати відповідні доходи окремо. Крім того, депозитаріям заборонили розпоряджатися отриманим чистим прибутком. З урахуванням ризиків і витрат, пов'язаних із зберіганням активів та резервів Центрального банку росії, кожен центральний депозитарій цінних паперів може звернутися до свого наглядового органу з проханням санкціонувати випуск частини цього чистого прибутку з урахуванням дотримання статутного капіталу та ризиків.

"Відповідне рішення дає можливість Раді встановити фінансовий внесок до бюджету ЄС, зібраний за рахунок прибутку від користування росактивами. Кошти хочуть спрямувати для підтримки України та її відновлення і реконструкції", - зазначили в міністерстві.

LIGA360 дає змогу перевіряти компанії у світових санкційних списках, зокрема країн ЄС та США, а також санкційних списках України (РНБОУ, АМКУ). Спробуйте інструмент для перевірки токсичних бізнес-зв'язків прямо зараз. Більше про можливості LIGA360 для контролю compliance ризиків - за посиланням.

Вам також буде цікаво: Україна на шляху до членства в ЄС: які кроки вже позаду і що ще необхідно зробити

ТОП-10 юридичних порад для ведення бізнесу за кордоном

Цікаві судові рішення у спорах з держорганами 2023

Практика реструктуризації кредитних зобов'язань під час війни: що, як і коли

Фінмоніторинг під час війни: що потрібно врахувати?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини