Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бронювання адвокатів: НААУ подає правки до законопроєкту щодо мобілізації

Реклама

Для забезпечення конституційної гарантії права кожного на правничу допомогу в проєкті Закону № 10449 про посилення мобілізації необхідно передбачити бронювання адвокатів.

Відповідні правки будуть направлені суб'єктам, залученим до процесу підготовки проєкту до другого читання. Таке рішення ухвалила Рада адвокатів України під час засідання 8 лютого.

7 лютого Верховна Рада ухвалила за основу проєкт Закону № 10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку». Згідно з Регламентом у народних депутатів є два тижні на подання профільному комітету Парламенту зауважень і пропозицій (правок) щодо доопрацювання документа та його підготовки до другого читання.

Проєкт, зокрема, передбачає зміни до ст. 25 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», згідно з якими бронюванню підлягатимуть в тому числі військовозобов'язані, які працюють або проходять службу в судах, інших державних органах та установах системи правосуддя та органах досудового розслідування. Запропоновано закріпити, що порядок та організацію бронювання, критерії, перелік посад і професій, а також обсяги бронювання військовозобов'язаних визначатиме Кабмін.

У НААУ вважають, що перелік військовозобов'язаних осіб, які підлягають бронюванню, необхідно доповнити адвокатами України.

«Усім відомо, що судді, прокурори, які діють в системі правосуддя, мають броню від мобілізації. І не тільки вони - їх помічники, інші працівники суду та прокуратури, працівники інших правоохоронних органів. Проте щодо адвокатів, які захищають права людей, надаючи правничу допомогу, питання не вирішене», - зауважила голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова.

Вона нагадала, що НААУ вже неодноразово наголошувала, що порядок бронювання військовозобов'язаних має передбачати також адвокатів як осіб, які входять до організації системи правосуддя, і зверталася з цього приводу до Кабміну та Парламенту.

«Якщо законопроєкт прийнято навіть без пропозицій профільного комітету ВР, то це означає, що наша позиція з цього приводу наразі не розглядалася, - пояснила Лідія Ізовітова. - З огляду на існуючу законодавчу процедуру підготовки проєкту до другого читання, пропоную подати наші конкретні пропозиції доповнення статей проєкту щодо бронювання адвокатів до Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, а також спікеру парламенту, депутатам-адвокатам та Уповноваженому ВР з прав людини, як суб'єктам законодавчої ініціативи».

За повідомленням Національної асоціації адвокатів України

Відвідуй навчальні заходи НААУ та отримуй кваліфікаційні бали. Календар заходів ВША НААУ допоможе вдало поєднати роботу та обов'язкове підвищення кваліфікації. Більше за посиланням.

Читайте також:

Про мобілізацію і (не)дискримінацію

Адвокатська практика: дайджест актуальних новин, які варто врахувати в роботі

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини