Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фінальний варіант Конвенції про захист прав адвокатів має бути напрацьований до кінця року

Реклама

У Комітеті експертів із захисту адвокатів представили текст проєкту Конвенції Ради Європи про захист прав адвокатів. Документ готується до погодження із зацікавленими сторонами. Фінальний варіант має бути напрацьований до кінця року, поінформували в Національній асоціації адвокатів України.

З 30 січня по 1 лютого у Страсбурзі (Франція) відбувалося сьоме засідання Комітету експертів із захисту адвокатів (Committee of experts on the protection of lawyers, CJ-AV), який діє при Комітеті міністрів та Європейському комітеті з правового співробітництва (European Committee on Legal Co-operation, CDCJ) Ради Європи.

Участь у заході взяв заступник голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій, який є віце-президентом CJ-AV та одним із розробників документа.

Під час засідання учасники розглянули та узгодили напрацьований проєкт Конвенції та пояснювальну записку до нього. Зазначається, що майбутній міжнародний договір установлює набір мінімальних стандартів, що застосовуються до права адвоката вільно здійснювати свою професійну діяльність, а також забезпечують захист та незалежність професії. Крім цього, закріплюється певний моніторинговий механізм.

У подальшому заплановано проведення консультацій із зацікавленими сторонами. За словами В. Гвоздія, ці консультації проводитимуться у два етапи. Перший передбачає ознайомлення з документом профільних комітетів та робочих органів Ради Європи. На другому етапі CJ-AV проведе обговорення з провідними адвокатськими організаціями. Результати консультацій стануть основою для доопрацювання документу. CJ-AV доручено завершити розробку проєкту до 31 грудня 2024 року.

У НААУ нагадали, що у 2020 році CDCJ дослідив можливі заходи забезпечення захисту адвокатів. Одним із них мав стати новий правовий інструмент, який би ґрунтувався на Рекомендації Комітету міністрів R(2000)21 про свободу здійснення адвокатської діяльності, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практиці Європейського суду з прав людини. Аби реалізувати напрацювання, у 2022 році у складі CDCJ було утворено CJ-AV, куди увійшли 15 фахівців з усієї Європи, зокрема з України. Вони і підготували проєкт Конвенції.

Передбачається, що Конвенція буде відкрита для ратифікації країнами, які не є членами Ради Європи, що зробить її невід'ємною частиною їхнього законодавства.

Адвокати - члени НААУ отримали ексклюзивний цифровий продукт. LIGA360: АДВОКАТ НААУ - це доступ до кабінету і подій ВША НААУ, новини й експертна аналітика, повна база законодавства й судових рішень, інструменти для просування адвокатських послуг та подання звітності. Замовте доступ до системи прямо зараз.

Читайте також:

Адвокатська практика: дайджест актуальних новин, які варто врахувати в роботі

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини