Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ перевірить на конституційність деякі положення Цивільного процесуального кодексу

Реклама

Конституційний Суд України перевірить на конституційність положення Цивільного процесуального кодексу України щодо перегляду за виключними обставинами рішення, постанови, ухвали суду, якими закінчено розгляд справи. Про це повідомила пресслужба КСУ.

Перший сенат Конституційного Суду України 31 січня 2024 року на відкритій частині пленарного засідання у формі письмового провадження розпочав розгляд справи за конституційною скаргою Євстіфеєва Микити Ігоровича.

Суб'єкт права на конституційну скаргу звернувся до Конституційного Суду України з клопотанням перевірити на конституційність окреме положення частини першої статті 423 ЦПК.

Згідно з частиною першою статті 423 Кодексу "рішення, постанова або ухвала суду, якими закінчено розгляд справи, що набрали законної сили, можуть бути переглянуті за нововиявленими або виключними обставинами".

Зазначається, що КСУ 22 листопада 2023 року ухвалив Рішення № 10-р(II)/2023, яким, зокрема, визнав неконституційними пункти 1, 5 частини шостої статті 19 Кодексу.

Зі змісту конституційної скарги та долучених до неї матеріалів убачається, що після ухвалення цього рішення Євстіфеєв М.І. 24 листопада 2023 року звернувся до Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду із заявою про перегляд за виключними обставинами ухвали Верховного Суду від 3 лютого 2023 року, якою йому було відмовлено у відкритті касаційного провадження.

Верховний Суд, посилаючись на частину першу статті 423 Кодексу, повернув Євстіфеєву М.І. його заяву. В ухвалі Суд вказав, що вона „не підлягає прийняттю до розгляду Верховним Судом, оскільки ухвала Верховного Суду про відмову у відкритті касаційного провадження не є ухвалою суду, якою закінчено розгляд справи“.

На думку заявника, оспорюваним положенням Кодексу унеможливлено перегляд ухвали про відмову у відкритті касаційного провадження та повторне вирішення Верховним Судом питання про відкриття такого провадження без застосування положення, визнаного раніше неконституційним. Він твердить, що його фактично позбавлено можливості ефективно захистити та поновити права, порушені застосуванням у його справі норми, визнаної неконституційною.

Зазначається, що задля забезпечення повного та всебічного розгляду справи було надіслано запити до Президента України, Верховної Ради України, Кабміну, Уповноваженого ВРУ з прав людини, Верховного Суду, до низки наукових установ та закладів вищої освіти, а також членам Науково-консультативної ради КСУ із проханням висловити позиції з питань, порушених у конституційній скарзі.

Про зміст висловлених позицій судді Конституційного Суду України будуть поінформовані на закритій частині пленарного засідання.

Зазначається, що у цій справі Конституційний Суд перейшов до закритої частини пленарного засідання.

Усі потрібні документи для юриста - в рішенні LIGA360. Обирайте з понад 1,8 мільйона НПА, судової практики, аналітики, робочих кейсів та інших матеріалів. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Читайте також:

Розірвання спадкових договорів та визнання їх недійсними: суддя ВС проаналізувала судову практику

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини