Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оподаткування при спадкуванні: що потрібно враховувати у період дії воєнного стану?

Реклама

Ставка податку при спадкуванні: 0%, 5% та 18% - як визначити?

Повномасштабне вторгнення рф відобразилось на всіх сферах життя українців. Не буде перебільшенням та обставина, що війна торкнулася кожного громадянина нашої країни. Питання спадкування у період воєнного стану не втрачає своєї актуальності. Тривале перебування громадян України за кордоном, релокації підприємців, набуття рухомого та нерухомого майна в інших державах і як наслідок зміна резидентства впливає на оподаткування спадщини. Як саме? Пропонуємо розібратися.

Перш за все нагадаємо, що спадкування - це перехід прав та обов'язків від померлої особи - спадкодавця до спадкоємців, що здійснюється за законом або за заповітом. Окремо визначеного податку при спадкуванні в Україні не існує, спадщина оподатковується податком на доходи фізичних осіб (надалі - ПДФО) за ставками 0%, 5% або 18%. Від того, яким чином відбувається спадкування за законом або за заповітом, ставка податку не змінюється.

Як тоді визначається розмір ставки ПДФО при спадкуванні? На це питання надає відповідь Податковий кодекс України, яким передбачено, що оподаткування спадщини залежить від ступеня споріднення спадкоємця та спадкодавця, а також від резидентського статусу цих осіб.

Нульова ставка ПДФО встановлена для спадкоємців першого та другого ступенів споріднення - «а» п.п. 174.2.1 пункту 174.2 статті 174 Податкового кодексу України. Спадкоємцями першого ступеня споріднення є: діти, у тому числі усиновлені та народжені після смерті спадкодавця, чоловік або дружина, батьки. Другого ступеня споріднення: рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері та з боку батька, онуки.

Ставка ПДФО у 5% встановлена для спадкоємців, які не відносяться до членів сім'ї першого та другого ступенів споріднення - п.п. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу України.

За ставкою 18% оподатковується будь-який об'єкт спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та будь-який об'єкт спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента - п.п. 174.2.3 п. 174.2 ст. 174 Податкового Кодексу України. Фактично дану ставку ПДФО потрібно буде сплатити незважаючи на ступінь спорідненості.

Декларування спадщини

Спадкоємці, які отримали спадщину, яка оподаткується за ставками 5% та 18% ПДФО, зобов'язані подати податкову декларацію про майновий стан та доходи. В дану декларацію необхідно включити суми такого доходу до загального річного оподатковуваного доходу.

Спадкоємці, які отримали у спадщину об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою ПДФО, можуть не подавати декларацію про майновий стан і доходи, якщо у них відсутні інші підстави для подання такої декларації.

Військовий збір у розмірі 1,5% при спадкуванні зобов'язані сплатити спадкоємці, за винятком тих, хто отримав спадщину, що оподатковується за нульовою ставкою податку.

Вікторія Горева, адвокатка, членкиня Комітету з цивільного, сімейного та спадкового права Асоціації правників України

Інформація працюватиме на вас - з рішенням LIGA360:Юрист. Здійснюйте legal research українського законодавства й судової практики, прогнозуйте результати судових справ, читайте експертну аналітику з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням. 

Читайте також: Вдосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини: що змінили нові закони

Судова практика 2023: ТОП-10 цікавих рішень для юриста

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини