Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вдосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини: що змінили нові закони

Реклама

30 січня 2024 року набирають чинності два закони, які вносять зміни у порядок відкриття та оформлення спадщини, а саме:

- Закон України від 08 листопада 2023 року № 3450-IX "Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо вдосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини"

- Закон України від 08 листопада 2023 року № 3449-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини"

Їх мета - захистити права спадкоємців в умовах воєнного стану.

Закон № 3450-IX вносить зміни до Цивільного кодексу (ЦК) України, а саме статтю 1221 та розділ "Прикінцеві та перехідні положення".

За оновленою редакцією ст. 1221 ЦК України визначено, що місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна. Якщо спадкодавець мав останнє місце проживання на території іноземної держави, місце відкриття спадщини визначається відповідно до Закону "Про міжнародне приватне право".

Нагадаю, що за попередньою редакцією вказаної норми, яка набула чинності 22 травня 2023 року, місцем відкриття спадщини вважалося місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні такого майна, або вимоги кредиторів. Законом № 3450-IX положення ст. 1221 ЦК України повернуто до редакції, яка діяла до 22 травня 2023 року.

Закон №3450-IX також встановлює спеціальні правила оформлення спадкових прав у період воєнного стану, зокрема:

1) передбачає зупинення перебігу позовної давності на строк дії на території України воєнного стану

2) встановлює спеціальні строки та особливий порядок регулювання спадкових правовідносин на час дії на території України воєнного стану. Так, визначено, що у випадку реєстрації смерті фізичної особи пізніше ніж через один місяць з дня смерті такої особи строки для прийняття спадщини, відмови від її прийняття, видачі свідоцтв про право на спадщину, а також деякі інші строки, визначені ЦК України, обчислюються з дня державної реєстрації смерті спадкодавця (п. 20 Прикінцевих та перехідних положень)

Захистіть нотаріальну практику від сумнівних клієнтів. LIGA360:Нотаріус містить досьє компаній та фізосіб з державних реєстрів. Перевіряйте бізнес-зв?язки, підсанкційність, фінансово-майновий стан. Більше переваг - за посиланням. 

3) у період дії на території України воєнного стану та протягом шести місяців з дня його припинення або скасування у випадку, якщо місцем відкриття спадщини є населений пункт, на території якого органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, територія, на якій ведуться активні бойові дії або яка є тимчасово окупованою, щодо якої не визначено дату завершення бойових дій або тимчасової окупації, дату відновлення здійснення своїх повноважень органами державної влади у повному обсязі, заяви про прийняття спадщини та інші заяви щодо спадщини подаються нотаріусу незалежно від місця відкриття спадщини (абз. 1 п. 21 Прикінцевих та перехідних положень). Зазначене правило застосовуються також до спадщини, місцем відкриття якої є населений пункт, розташований на тимчасово окупованій території України, протягом усього періоду тимчасової окупації такої території та шести місяців після завершення тимчасової окупації

4) якщо місцем відкриття спадщини є населений пункт або території, зазначені в п. 3 вище, а також у разі заведення спадкової справи не за місцем відкриття спадщини до набрання чинності Законом № 3450-IX, вчинення нотаріальних дій щодо спадщини та спільного майна подружжя (колишнього подружжя) в межах спадкової справи здійснюється за місцем подання першої заяви щодо спадщини. Якщо ж місцем подання першої заяви є населений пункт або території, зазначені в п. 3 вище, відповідні нотаріальні дії вчиняються за місцем подання першої заяви про видачу свідоцтва в населеному пункті або на території, що не зазначені в п. 3 (абз. 2 п. 21 Прикінцевих та перехідних положень).

Положення абз. 1-2 п. 21 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України застосовуються також до спадщини, яка відкрилася до набрання чинності Законом № 3450-IX.

Таким чином, основні зміни, встановлені Законом № 3450-IX, полягають у поверненні положення ст. 1221 ЦК України до попередньої редакції, відповідно до якої місце відкриття спадщини визначається за останнім місцем проживання спадкодавця. При цьому, Закон № 3450-IX встановлює спеціальні правила оформлення спадщини та права спадкоємців у період дії на території України воєнного стану. Зокрема, у випадку, якщо смерть спадкодавця настала на тимчасово окупованій території, або в районах, де ведуться активні бойові дії, подати заяву про відкриття спадщини можна до будь-якого нотаріуса на території України.

Закон № 3449-IX вносить зміни до Законів України "Про нотаріат", "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" і "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції". Закон № 3449-IX приводить положення цих законодавчих актів у відповідність до внесених Законом № 3450-IX змін до ЦК України.

Підсумовуючи викладене, можна в цілому позитивно оцінити законодавчі зміни. Положення Законів № 3450-IX та 3449-IX відповідають заявленій меті щодо захисту прав спадкоємців в умовах воєнного стану. Поряд з цим, виявити ймовірні недоліки законодавчого регулювання та підбити перші ґрунтовні підсумки можна буде після почату практичного застосування законів, зокрема, в нотаріальній практиці.

Марина Корнієнко

Юристка Asters

Інформація працюватиме на вас - з рішенням LIGA360:Юрист. Здійснюйте legal research українського законодавства й судової практики, прогнозуйте результати судових справ, читайте експертну аналітику з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням. 

Читайте також:

Судова практика 2023: ТОП-10 цікавих рішень для юриста

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини