Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 15%

Реклама

Правління Національного банку ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 15 %.

Регулятор пояснив, що це рішення узгоджується з необхідністю подальшого підтримання курсової стійкості, збереження помірної інфляції у 2024 році та її приведення до цільового діапазону 5% ± 1 в. п. на горизонті монетарної політики.

Основним припущенням прогнозу НБУ, як і раніше, є відчутне зниження високих безпекових ризиків із 2025 року. Довше збереження високих безпекових ризиків негативно впливатиме на ділові та споживчі настрої, курсові та інфляційні очікування. Це також посилюватиме тиск на державні фінанси та поглиблюватиме проблеми на ринку праці. За такого сценарію потенціал економічного зростання буде меншим, а інфляційний тиск - вищим, ніж очікується зараз.

Крім того, значними є ризики систематичних збоїв у ритмічності надходження міжнародної допомоги та/або суттєвішого зниження її обсягів порівняно з базовим сценарієм.

Актуальними є також інші ризики:

  • виникнення додаткових бюджетних потреб (для підтримання обороноздатності, ліквідації наслідків терактів тощо) і значних квазіфіскальних дефіцитів, зокрема в енергетичній сфері;

  • суттєві пошкодження портової та енергетичної інфраструктури, які обмежуватимуть експорт;

  • продовження часткового блокування кордонів з окремими країнами ЄС для вантажних перевезень, що обмежуватиме експорт та здорожчуватиме імпорт;

  • поглиблення негативних міграційних тенденцій.

Подальші рішення щодо облікової ставки залежатимуть від динаміки інфляції, стану валютного ринку, ритмічності надходження міжнародної допомоги, еволюції безпекових ризиків та інших чинників.

Підсумки дискусії членів Комітету з монетарної політики, яка передувала ухваленню Правлінням Національного банку цього рішення, буде оприлюднено 5 лютого 2024 року.

Наступне засідання Правління НБУ з питань монетарної політики відбудеться 14 березня 2024 року відповідно до затвердженого та оприлюдненого графіка.

За повідомленням Національного банку

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Читайте також:

Перевірки 2024: алгоритм дій для юриста

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини