Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рішення РНБО щодо економічної безпеки під час воєнного стану: коментар юриста

Реклама

Щоб не бути популістами, потрібно надати рефлексії на нове рішення РНБО щодо економічної безпеки та подивитися на кожен пункт цього документу. Перед цим відразу зазначу, що цей документ має силу рекомендації.

1. Утворення нової Ради по захисту бізнесу

В Україні існує достатньо Рад, Омбудсменів, Ассоціацій щодо захисту бізнесу. Створення ще однієї інституції нічого не змінить. До речі і в Самому Офісі Генерального прокурора існує така інституція. Вони всі були проти тиску на бізнес, але силовики слухають тільки Офіс Президента.

2. Запропоновані зміни до законодавства з галасливими заголовками “маски-стоп”

В цьому рішенні не вказано жодної конкретики, більше загальні гасла. Але через рядки можна зрозуміти до чого вони ведуть. Влада занепокоєна, що дуже багато органів “доїть” бізнес і вони пропонують, щоб це робив лише БЕБ. Спойлер - це не можливо. Відповідно до законодавства і це так повинен робити лише БЕБ. Але керівники інших силових структур роблять все дуже просто і під виглядом закону. Вигадується додаткова стаття яка підслідна СБУ, наприклад, зменшення обороноздатності країни - і це вже їх справа.

Ще одна пропозиція до правоохоронців - не чіпати постачальників для оборонної сфери, якщо в них невелика маржа заробітку. Це народжена мертвою пропозиція, бо правоохоронці прийдуть через десятки інших підстав - відсутність МТО та “на вході” продукції, неякісні контракти, неякісні товари, та інші уявні тільки їм підстави.

Другий вектор змін - це потенційне вирішення питання з блокуванням податкових накладних. Якщо підійти до цього питання з розумом, це можливо внести зміни до алгоритмів та підстав блокування.

3. Рекомендувати Офісу Генерального прокурора та всім правоохоронцям провести у тримісячний строк аудит вжитих щодо суб'єктів господарювання обмежувальних заходів та утриматися від обшуків на три місяці

Про що йде мова? Це у більшості про вилучене після обшуків та арештоване майно. Нехай я буду не правий, але це буде виглядати так. ОГП, як найкрутіші і процесуально розумніші, відстоять свої провадження. Далі пройдуться по “районам” і там побачать багато порушень, і рекомендують скасувати такі арешти.

Що тут не так? Це ж гасіння проблеми, а не її структурне рішення. Крім того, протизаконне, бо будь-який вплив на процесуально самостійну фігуру - слідчого або прокурора - заборонений.

Рекомендація утриматися від блокування роботи бізнесу звучить як заяви некомпетентних у кримінальному та процесуальному законодавстві людей. Обшуки повинні бути, бо кожного дня вчиняться реально багато злочинів. Але дозволи на них потрібно правильно фільтрувати. Тут би адвокати, якщо б їх спитали, надали якісних ідей. Але поки нас ніхто не питав.

4. Рекомендувати Офісу Генерального прокурора енд Ко невідкладно провести аудит зареєстрованих кримінальних проваджень.

Набір пафосних гасел “розробити дієві механізми захисту під час слідчих дій” розбиваються об реалії того як відбуваються, наприклад, обшуки і як слідчі судді автоматично все арештовують. У цьому розрізі нове законодавство правоохоронці завжди придумують як обійти. Тому питання не лише в законодавстві, а й питанні тиску на слідчих суддів, і позиції керівництва правоохоронних органів, які це все покривають.

5. Рекомендувати створити аналітичний модуль і модуль онлайн скарг.

Повірте у Офіса Генерального прокурора така кількість звітів та аналітики, що ця інформація є в наявності. Вона доступна і на публічний запит, і на запит журналіста. Тому це рішення для того, щоб не було мало букв у рішенні РНБО.

Онлайн скарги. В нас від 5 до 35 організації куди можна скаржитися. Поки що це дієво не допомогло.

Контекст: Президент зробив правильний піар-крок, щоб відокремитися від тиску правоохоронців на бізнес. Крім піару тут нічого про системні зміни. Я не накручую, ми (адвокати, що захищають бізнес) це проходили з кожним Президентом. Єдине, що завжди допомагало це адвокатська робота та розголос проблеми.

Дійсно, буде пауза у 3 місяці, вона більш моральна, бо дали по шапці певним силовим керівникам. Їм прилитіло за провалену інформполітику, а не за гучні затримання.

Ріяко Євген

Керуючий партнер, адвокат

Riyako&Partners

Як впливає певна норма закону на вашу бізнес-діяльність? Відповідь надасть Legal Solution. Знаходьте пов'язану аналітику та довідкову інформацію для будь-якого закону. Більше переваг за посиланням.

Читайте також: РНБО ухвалила рішення щодо економічної безпеки під час воєнного стану: які кроки предбачено

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини