Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Проєкт про уточнення ступеня освіти для адвокатів слід доопрацювати: позиція НААУ

Реклама

Національна асоціація адвокатів висловила думку, що іноді цілком слушні ідеї, які варто запровадити, втілюються у законопроєкт із вадами нормотворчої техніки. А ухвалення таких законів на практиці тягне проблеми із застосуванням: неоднозначне розуміння, судові суперечки тощо, зазначили в НААУ.

У Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону № 10312 «Про внесення змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» щодо уточнення ступеня вищої освіти для осіб, які мають право здійснювати адвокатську діяльність».

В Асоціації нагадали: змінами до ч. 1 ст. 6 профільного закону, яка визначає кваліфікаційні вимоги до адвоката (зокрема, наявність повної вищої освіти), запропоновано привести дефініцію «вища освіта» у відповідність до Закону «Про вищу освіту». Замість вимоги повної вищої освіти стане вища освіту за освітнім ступенем магістра на основі освітнього ступеня бакалавра в галузі права.

Підтримуючи цю ідею, у Комітеті законотворчих ініціатив з питань адвокатської діяльності НААУ звернули увагу на те, що визначення терміна надається у п. 1 ч. 3 ст. 6 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», а саме: «Для цілей цієї статті повна вища юридична освіта - повна вища юридична освіта, здобута в Україні, а також повна вища юридична освіта, здобута в іноземних державах та визнана в Україні в установленому законом порядку». І відповідні зміни мали б бути запропоновані насамперед до цієї норми. Однак це питання залишено у законопроєкті № 10312 поза увагою, звернули увагу в НААУ.

З огляду на викладене, у Національній асоціації адвокатів України вважають за доцільне повернути проєкт на доопрацювання.

Детальніше про законопроект можна дізнатися із окремого матеріалу ЮРЛІГИ.

Як адвокату професійно зростати й стежити за змінами? З цифровим рішенням LIGA360: Адвокат НААУ. У рішенні ви зможете переглянути навчальні продукти ВША у межах встановленого НААУ річного обсягу залікових балів, читати експертні матеріали, аналізувати законодавство й готуватися до судових засідань. Оцініть усі переваги робочого простору LIGA360: АДВОКАТ НААУ.

Читайте також:

ТОП-10 важливих судових рішень для бізнес-адвоката

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини