Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 1 січня в Держземкадастрі реалізовано можливість перевірки правонабувача при посвідченні цивільно-правових угод щодо земділянок с/г призначення

Реклама

З 1 січня 2024 року в Державному земельному кадастрі реалізовано функціональну можливість перевірки правонабувача при посвідченні цивільно-правових угод щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Держгеокадастр поінформував, що за допомогою запровадженого функціоналу нотаріуси при посвідченні цивільно-правових угод здійснюватимуть перевірку в ДЗК площ земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які перебувають у власності правонабувача - юридичної особи.

Після запровадження з 1 січня 2024 року другого етапу земельної реформи юридичні особи отримали право набувати у власність землі сільськогосподарського призначення.

Відповідно до статті 130 Земельного кодексу загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина України не може перевищувати десяти тисяч гектарів. Загальна площа земельних ділянок с/г призначення у власності юридичної особи (крім банків) не може перевищувати загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які можуть перебувати у власності всіх її учасників (членів, акціонерів), але не більше десяти тисяч гектарів. При цьому якщо громадянину України належить право власності на частку у статутному (складеному) капіталі, у пайовому фонді юридичної особи або лише на окремі акції, паї, для цілей цієї статті вважається, що такому громадянину, крім земельних ділянок, що належать йому на праві власності, також належить право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею, що дорівнює площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності юридичної особи, учасником (членом, акціонером) якої він є, помноженої на розмір частки такого громадянина, вираженої у відсотках, у статутному (складеному) капіталі, пайовому фонді цієї юридичної особи.

За повідомленням Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру

Нагадаємо, 1 січня 2024 року розпочався новий етап земельної реформи.

Як проконтролювати початок і перебіг реєстраційної процедури щодо земельних ділянок? У сервісі SMS-Маяк Земля. Завантажте до системи землі, що знаходяться у власності, оренді та користуванні. Система сповіщатиме про будь-які реєстраційні зміни щодо них. Для захисту своєї власності від рейдерства перейдіть за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини