Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна зі спадкоємців стягнути заборгованість по аліментам спадкодавця: рішення ВС

Реклама

Суть справи: позивачка звернулася до суду з позовом до спадкоємця померлого батька її дитини про стягнення суми заборгованості по аліментах, пені та збитків.

Місцевий суд позовні вимоги задовольнив частково: вирішив стягнути заборгованість за аліментами та витрати по сплаті юридичних послуг. В іншій частині позовних вимог відмовлено.

Суд вказав, що зобов'язання з відшкодування пені, 3 % річних та інфляційних за прострочення сплати аліментів є відповідальністю боржника, не входить до складу спадщини, а тому дійшов висновку про наявність підстав для відмови у задоволенні позову в іншій частині.

Апеляційний же суд це рішення скасував та ухвалив нове, яким у задоволенні позовних вимог відмовлено у повному обсязі.

Суд апеляційної інстанції виходив з того, що зобов'язання зі сплати аліментів на утримання дитини (дітей) є нерозривно пов'язаним з особою платника аліментів (батьком дитини), а відповідно, у разі смерті платника аліментів, зобов'язання щодо їх сплати припиняється і не входить до складу спадщини.

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду у постанові у справі № 199/5826/16-ц від 12 серпня 2020 року рішення апеляційного суду скасував, залишивши в силі рішення суду прешої інстанції.

За змістом статті 194 СК України від погашення заборгованості за аліментами боржника не може звільнити жодна обставина. У випадку смерті платника аліментів його спадкоємці за рахунок наявних активів спадкової маси зобов'язані погасити заборгованість за аліментами на дитину. Обов'язок платника аліментів по їх сплаті після його смерті припиняється як нерозривно пов'язаний з його особою батька і не може бути виконаний іншою особою (стаття 608 ЦК України).

Оскільки предметом спору у цій справі є стягнення боргу спадкодавця, який він мав за життя у вигляді заборгованості за аліментами, а не його обов'язок зі сплати аліментів суд першої інстанції дійшов правильного висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог про стягнення з відповідача, яка є спадкоємцем майна померлого, заборгованості за аліментами.

Вищенаведене узгоджується із правовим висновком Верховного Суду, викладеним у постанові від 21 березня 2018 року у справі N 161/11682/15-ц (провадження N 61-3563св18).

Близько 100 млн судових рішень для роботи юристів та адвокатів - є у LIGA360. Користуйся 35 фільтрами для пошуку й аналізу, швидко переглянь резулятивну частину, отримуй ланцюжки історії справи й подібні рішення. Обери вигідний тариф LIGA360 прямо зараз.

Читайте також: Приймати спадок чи ні, якщо спадкодавець залишив у спадок кредит?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини