Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк урегулював використання електронного підпису та електронної печатки на ринках фінансових і платіжних послуг

Реклама

Національний банк визначив єдиний порядок використання електронного підпису та електронної печатки:

  • в банківській системі України,

  • на ринках небанківських фінансових послуг, державне регулювання та нагляд за діяльністю на яких здійснює Національний банк України;

  • під час надання платіжних послуг.

Відповідна постанова Правління НБУ від 20 грудня 2023 року № 172 "Про затвердження Положення про використання електронного підпису та електронної печатки" набирає чинності з 31 грудня 2023 року.

Регулятор пояснив, що тепер норми стосовно створення, оброблення та зберігання електронних документів, що діють у банківській системі України та під час надання платіжних послуг, поширюватимуться і на учасників ринку небанківських фінансових послуг та їхніх клієнтів.

Зокрема, Національний банк:

  • врегулював порядок застосування всіх видів електронного підпису та електронної печатки на ринках фінансових та платіжних послуг в одному документі;

  • передбачив нові види електронного підпису та електронної печатки: удосконалений електронний підпис з кваліфікованим сертифікатом, удосконалена електронна печатка з кваліфікованим сертифікатом, цифровий власноручний підпис;

  • оновив вимоги до створення та зберігання електронних документів, забезпечення інформаційної безпеки під час обробки електронних документів в інформаційних системах фінансових установ.

НБУ пояснив, що такі новації сприятимуть подальшому розвитку безпаперових технологій під час надання фінансових і платіжних послуг, а також розвитку методів дистанційного підписання договорів.

За матеріалами НБУ

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Саме час забезпечити себе інформацією та інструментами для роботи на весь рік! Отримуйте знижки до 40 % для рішень LIGA360. Заповніть заявку для зв'язку з менеджером.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини