Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як працюватимуть банки в період завершення 2023 та на початку 2024 року

Реклама

Національний банк поінформував, що визначив порядок роботи банківської системи в період завершення 2023 року та на початку 2024 року.

Регулятор вказав, що з 1 квітня 2023 року система електронних платежів Національного банку (далі - СЕП) працює в цілодобовому режимі 24/7/365 із датою поточного календарного дня. Такий режим збережеться і в період завершення 2023 року та на початку 2024 року. Водночас Національний банк врахував звернення Державної казначейської служби про встановлення обмеження на роботу в СЕП для цієї установи у зв'язку із завершенням звітного року.

Відповідна постанова Правління НБУ від 20 грудня 2023 року № 170 "Про регламент роботи системи електронних платежів Національного банку України та порядок роботи банківської системи України в період завершення звітного року" набирає чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування (22 грудня 2023 року), та діє до 29 лютого 2024 року.

Відповідно:

  • 29 грудня 2023 року СЕП продовжує працювати 24/7. Валютний ринок України, депозитарій НБУ та Національний банк під час здійснення депозитарної діяльності депозитарної установи (далі - депозитарій НБУ), а також інші системи Нацбанку працюють у звичайному режимі. Платежі в іноземній валюті від Державної казначейської служби через НБУ та АТ "Укрексімбанк" проводяться до 16:00;

  • 30, 31 грудня 2023 року СЕП продовжує працювати 24/7, водночас через СЕП не приймаються платіжні та інформаційні повідомлення від та на адресу Державної казначейської служби. Банки в ці дні самостійно приймають рішення щодо здійснення валютних операцій з купівлі та продажу безготівкової іноземної валюти на валютному ринку України. Готівковий валютний ринок працює у звичайному режимі. Операційний день депозитарію НБУ в ці дні не розпочинається;

  • 1 січня 2024 року СЕП продовжує працювати 24/7, водночас через СЕП не приймаються платіжні та інформаційні повідомлення від та на адресу Державної казначейської служби. Банківська система України працює у звичайному режимі. Валютний ринок України, депозитарій НБУ, а також інші системи Національного банку також працюють у звичайному режимі.

Регулятор зауважив, що в цей період для забезпечення безперебійної діяльності банківської системи України та належного обслуговування клієнтів банки зобов'язані заздалегідь підкріпити свої каси та банкомати готівкою різних номіналів.

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Саме час забезпечити себе інформацією та інструментами для роботи на весь рік! Отримуйте знижки до 40 % для рішень LIGA360. Заповніть заявку для зв'язку з менеджером.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини