Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада ухвалила Закон про формування мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів

Реклама

21 листопада 2023 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому Закон (проєкт № 9024-д) «Про мінімальні запаси нафти та нафтопродукти».

Закон визначає правові, організаційні та економічні засади створення та функціонування в Україні системи мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів і регулює відносини у цій сфері.

Мета Закону - підвищити рівень енергетичної безпеки України та забезпечити безперервне постачання нафти та нафтопродуктів на внутрішній ринок України у разі виникнення кризової ситуації на ринку нафти та нафтопродуктів.

Ключові положення Закону:

- мінімальні запаси нафти і нафтопродуктів зберігаються у вигляді екстрених та спеціальних запасів, які не можуть використовуватися в комерційних цілях, а використовуються лише для подолання кризових явищ місцевого або глобального рівня;

- обсяг мінімальних запасів повинен відповідати, щонайменше, 90 дням середньодобового чистого імпорту або 61 дню середньодобового внутрішнього споживання, залежно від того, яка з двох величин більша;

- передбачається система контролю, яка буде відстежувати обсяги, якість та місця розташування запасів.

Крім того, визначено функції та повноваження державних контролюючих органів, адміністратора системи репортингу, порядок фінансування функціонування системи мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів, оновлено поняття кризової ситуації на ринку нафти та нафтопродуктів, її рівнів та встановлено чіткі повноваження Уряду та Міненерго; уточнено питання міжвідомчої координації та порядок створення, зберігання, заміни МЗНН тощо.

Прийняття Закону є обов'язком України в частині імплементації нормативних документів ЄС.

За матеріалами прес-служби Апарату Верховної Ради

Як швидко аналізувати великі масиви законодавчої інформації? З рішенням LIGA360 PRO. Легко знайдіть пов'язану аналітику, НПА, судову практику для будь-якого документа. Більше переваг за посиланням.

Читайте також:

Аутсорсинг та аутстафінг: що це таке і як працює?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини