Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада попередньо підтримала проєкт, що спрощує порядок встановлення та зміни цільового призначення земельних ділянок

10 листопада 2023, 12:25
1199
0
Реклама

9 листопада 2023 року Верховна Рада прийняла за основу проєкт Закону № 9627 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України для залучення інвестицій з метою швидкої відбудови України», поданий народними депутатами Кисилевським Д. Д. та іншими.

Метою законопроєкту є створення сприятливих умов для реалізації інвестиційних проектів, спрямованих на відновлення економіки України під час дії воєнного стану та у відбудовний період після закінчення воєнних дій шляхом спрощення процедури зміни цільового призначення земельних ділянок.

Проєктом передбачено внести зміни до положень, якими регулюються особливості земельних відносини під час дії воєнного стану, зокрема до положень, якими визначається спрощений порядок встановлення та зміни цільового призначення земельних ділянок.

Змінами запропоновано спростити порядок встановлення та зміни цільового призначення земельних ділянок (крім земель, віднесених до категорій природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, земель історико-культурного призначення, земель водного фонду, рекреаційного, лісогосподарського призначення) на територіях за межами населених пунктів у разі якщо стосовно таких територій відсутня затверджена містобудівна документація на місцевому рівні, для розміщення таких об'єктів:

  • будівель промислових та складів;

  • будівель сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства;

  • трубопроводів, комунікацій та ліній електропередачі (крім магістральних нафтопроводів та магістральних газопроводів);

  • комплексних промислових споруд (крім підприємств та споруд підприємств зі збагачення та перероблення ядерних матеріалів; споруд та печей для спалювання відходів; електростанцій атомних).

Відповідно до положень законопроєкту зміна цільового призначення земельних ділянок у таких випадках здійснюється:

  • за рішенням власника земельної ділянки шляхом подання ним заяви про внесення відомостей про змінене цільове призначення земельної ділянки до Державного земельного кадастру;

  • без розроблення документації із землеустрою;

  • на підставі мотивованого висновку органу містобудування та архітектури про дотримання обмежень у використанні земель, який є особливим видом містобудівних умов та обмежень.

Процедуру спрощеної зміни цільового призначення для зазначених потреб пропонується застосовувати протягом воєнного стану та протягом п'яти років з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні або у відповідній окремій місцевості.

За повідомленням прес-служби Апарату Верховної Ради

Контролюйте незаконні дії щодо ваших земельних ділянок у сервісі SMS-Маяк Земля. Моніторинг Державного реєстру речових прав на нерухоме майно 24/7 та миттєве сповіщення про зміни.

Бажаєте отримати найбільшу знижку року на рішення від LIGA ZAKON? Заповніть заявку - дізнайтеся умови до Legal Friday. Встигніть до 17 листопада.

Читайте також:

Закон «Про правотворчу діяльність»: що врахувати правникам?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини