Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як правильно юридично оформити відносини забудовника і покупця

10 листопада 2023, 09:15
1450
0
Реклама

Правовідносини покупця та продавця оформлюються договором купівлі-продажу неподільного об'єкта незавершеного будівництва/майбутнього об'єкта нерухомості. Перед укладенням такого договору покупцеві варто звернути увагу на те, що продавцем має бути замовник будівництва або девелопер будівництва за наявності відповідного договору із замовником будівництва.

Акцент тримати і на тому, що істотними умовами Договору мають бути передбачені:

- обов'язки продавця (забезпечити будівництво та прийняття в експлуатацію об'єкту; підключити закінчений об'єкт будівництва до інженерних мереж на постійній основі; зареєструвати за покупцем спеціальне майнове право на такий об'єкт; передачу покупцю у власність та в натурі об'єкта нерухомого майна після прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта) та покупця;

- відомості про замовника будівництва та девелопера будівництва (за наявності);

- відомості про земельну ділянку, на якій розташовано об'єкт;

- інші відомості передбачені статтею 13 Закон України «Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому».

Перед укладенням відповідного договору важливо звернути увагу (заявити продавцеві вимогу про надання відповідних документів) на наявність:

- прав замовника будівництва на земельну ділянку та наявність дозвільних документів на будівництво (містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, дозвільних документів на будівництво, проектної документації на будівництво тощо);

- технічних умов до інженерного забезпечення об'єкта будівництва, звіт про результати експертизи проектної документації на будівництво;

- запитати фінансову звітність про господарську діяльність замовника будівництва (девелопера будівництва, управителя фонду фінансування будівництва) за останні два роки (для суб'єктів господарювання, які здійснюють господарську діяльність менше двох років, - за час здійснення господарської діяльності).

Отже, для юридично правильного оформлення правовідносин між забудовником та покупцем необхідно вивчити норми чинного законодавства, приділити увагу аналізу проекту договору та його укладення в максимально правильній редакції, ознайомитися із дозвільними документами. А для початку доцільним є звернутися за консультацією та супроводом до компетентного юриста.

Станіслав Беляєв - адвокат

адвокатського об'єднання «Uniminds»

Як допомогти клієнтам захистити нерухомість? Сервіс SMS-Маяк дозволяє налаштувати моніторинг об'єктів та контролювати будь-які реєстраційні зміни. Придбайте зараз.

Читайте також:

Особливості договору купівлі-продажу майбутнього об'єкта нерухомості

Legal Solution - аналіз законодавства й практика правозастосування для кожного фахівця. Знайдіть нормативні документи, досліджуйте правові питання та звіряйтеся з експертами. Дізнайтеся більше переваг за посиланням 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини