Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд схвалив до другого читання проєкт Держбюджету на 2024 рік

Реклама

Міністерство фінансів інформує, що 2 листопада Кабінет Міністрів схвалив до другого читання проєкт Закону «Про Державний бюджет України на 2024 рік».

У міністерстві зауважили, що в проєкті бюджету до другого читання потреба у зовнішній фінансовій підтримці складає близько 41 млрд дол. США.

Цей обсяг вдалося зменшити з 42,9 млрд дол. США, зокрема, завдяки збільшенню планових доходів у результаті перегляду макропоказників та врахуванню інших додаткових надходжень, звернули увагу в Мінфіні.

Зазначається, що було уточнено очікувані макроекономічні показники на 2023 рік, які є базою для розрахунку прогнозу на 2024 рік. Зокрема:

  • більш швидке відновлення реального ВВП у 2023 році до + 5 % порівняно із + 2,8 % у попередньому прогнозі;

  • курс гривні у 38,6 грн за дол. США на кінець періоду до другого читання порівняно з 40,2 грн за дол. США на перше читання;

  • уточнено очікування щодо зростання споживчих цін у поточному році у бік зменшення - з 14,7 % до 7,1 % (грудень до грудня).

У прогнозі на 2024 рік було скориговано у бік зменшення показник споживчої інфляції - з 10,8 % до 9,7 % (грудень до грудня минулого року). Також скориговано припущення щодо курсу гривні 40,7 грн за дол. США (середній курс за рік) до другого читання порівняно з 41,4 грн за дол. США у попередньому прогнозі.

Дохідна частина проекту держбюджету збільшена порівняно з І читанням на 22,2 млрд грн і передбачена у сумі 1 768,5 млрд гривень, у тому числі за загальним фондом збільшилась на 22,1 млрд грн.

Видатки та надання кредитів збільшено в законопроєкті до другого читання порівняно з першим читанням на 95,2 млн грн та становлять 3 355 млрд грн, у тому числі видатки загального фонду - 3 120,6 млрд грн та видатки спеціального фонду - 234,5 млрд гривень.

До ІІ читання граничний обсяг дефіциту був зменшений на 22,1 млрд грн (до 1 571,5 млрд грн), що узгоджено із Міжнародним валютним фондом.

При підготовці проєкту держбюджету до ІІ читання, за пропозиціями народних депутатів та узгодженням з профільними міністерствами, було здійснено перерозподіл коштів у рамках окремих бюджетних програм (зокрема, Міністерства соціальної політики, Міністерства освіти і науки, Міністерства аграрної політики тощо).

Нагадаємо, 19 жовтня Верховна Рада завершила процес розгляду проєкту Держбюджету-2024 у першому читанні (детальніше).

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Детальніше про проєкт Державного бюджету можна дізнатися із матеріалів:

Уряд схвалив проєкт Держбюджету України на 2024 рік: які показники закладено

Прожитковий мінімум та мінімальна зарплата 2024: що пропонується проєктом Держбюджету

Профільний комітет ВР рекомендував ухвалити в першому читанні законопроєкт про Держбюджет України на 2024 рік: які зміни мають врахувати?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини