Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін затвердив Порядок класифікації та Національний перелік відходів

Реклама

Кабінет Міністрів затвердив Порядок класифікації відходів та Національний перелік відходів.

Відповідна постанова від 20 жовтня 2023 року № 1102 набере чинності з дня опублікування.

Руслан Стрілець, Міністр захисту довкілля та природних ресурсів, зазначив, що «це один з наріжних каменів реформи управління відходами, адже на новому підході до класифікації відходів базується інформаційна система управління відходами, що покликана спростити адміністрування потоків відходів та звітність для бізнесу, зміни в системі оподаткування, дозвільна система та інші аспекти реформи”.

Рамковий Закон «Про управління відходами», який набрав чинності 9 липня 2023 року, увів новий поділ відходів на класи відповідно до вимог рамкової директиви ЄС. Згідно з ним відходи поділяються на небезпечні і такі, що не є небезпечними. З введенням у дію Національного переліку відходів суб'єкти ринку проводитимуть класифікацію відходів вже за новим, аналогічним до європейського, переліком відходів (List of Waste) і відповідно до Порядку класифікації визначатимуть код з урахуванням небезпечних властивостей відходів.

Загалом новий Національний перелік передбачає 20 груп і 895 видів відходів. У новому Національному переліку як класи відходів, так і термінологія відповідають вимогам ЄС.

Відмінність українського класифікатора від європейського полягає в наявності групи «Відходи, що утворились у зв'язку з пошкодженням (руйнуванням) будівель та споруд внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій або проведенням робіт з ліквідації їх наслідків». Поява такої групи зумовлена необхідністю окремого обліку та управління відходами, які утворились через війну. У майбутньому ця група може бути вилучена з документа або відкоригована. Національний перелік відходів переглядатиметься кожні три роки та підлягатиме ревізії як відповідно до змін у міжнародній практиці класифікації відходів, так і на підставі досвіду застосування в Україні.

Важливо: Установлено, що для цілей оподаткування Національний перелік відходів та Порядок класифікації відходів, затверджені цією постановою, застосовуються з 1 січня 2025 року.

Вся актуальна база законодавства й судових рішень є у LIGA360. Знаходьте потрібний документ в один клік - побачте весь обсяг пов'язаних аналітичних матеріалів, судових прецедентів, НПА тощо. Спробуйте найзручніше рішення для legal research прямо сьогодні.

Читайте також:

З 1 листопада стартує програма компенсацій за повністю знищене житло

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини