Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент підписав Закон про спрощення процедур встановлення та зміни адмінмеж населених пунктів

Реклама

24 жовтня Президент Володимир Зеленський підписав Закон про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України (законопроєкт № 8263). Відповідна інформація міститься в картці документа.

Раніше ми писали, що документ за результатами доопрацювання до другого читання отримав назву «Про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України».

У Законі пропонується встановити чіткі процедури віднесення населених пунктів до категорії міст, селищ, сіл. Крім того, запроваджується ще одна категорія, яка не є населеним пунктом - поселення. Йдеться про місце компактного проживання, де немає сталого складу населення.

«Зараз у багатьох громадах такі поселення де-факто є. Переважно це колишні дачні кооперативи, а також тимчасові мобільні містечка, де живуть вимушено переміщені особи. Через війну таких поселень ставатиме більше, і їх треба інтегрувати у життя громади», - розповів народний депутат «Слуги Народу», член Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін.

Також ухвалений документ регулює процедури утворення і ліквідації населених пунктів, встановлення та зміни їхніх меж, найменування та перейменування населених пунктів, утворення та ліквідацію районів, зміну їхніх адміністративних центрів, утворення районів у місті і зміну їхніх меж тощо.

«Усіх ці питання, за виключенням змін на рівні районів, вирішуватимуться на основі обов'язкових консультацій з громадськістю», - пояснив член комітету.

Віталій Безгін зазначив, що з моменту набрання чинності Законом усі міста республіканського і обласного значення, а також селища міського типу будуть віднесені до категорії міста; села та селища і надалі залишаться у своїй категорії.

Усі потрібні документи для юриста - в рішенні LIGA360. Обирайте з понад 1,8 мільйона НПА, судової практики, аналітики, робочих кейсів та інших матеріалів. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини