Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати підтримали спрощення процедур встановлення та зміни адмінмеж населених пунктів

Реклама

28 липня 2023 року Верховна Рада 262 голосами «за» прийняла в другому читанні та в цілому проект Закону № 8263 про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України, який за результатами доопрацювання до другого читання отримав назву «Про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України».

У Законі пропонується встановити чіткі процедури віднесення населених пунктів до категорії міст, селищ, сіл. Крім того, запроваджується ще одна категорія, яка не є населеним пунктом - поселення. Йдеться про місце компактного проживання, де немає сталого складу населення.

«Зараз у багатьох громадах такі поселення де-факто є. Переважно це колишні дачні кооперативи, а також тимчасові мобільні містечка, де живуть вимушено переміщені особи. Через війну таких поселень ставатиме більше, і їх треба інтегрувати у життя громади», - розповів народний депутат «Слуги Народу», член Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін.

Також ухвалений документ регулює процедури утворення і ліквідації населених пунктів, встановлення та зміни їхніх меж, найменування та перейменування населених пунктів, утворення та ліквідацію районів, зміну їхніх адміністративних центрів, утворення районів у місті і зміну їхніх меж тощо.

«Усіх ці питання, за виключенням змін на рівні районів, вирішуватимуться на основі обов'язкових консультацій з громадськістю», - пояснив член комітету.

Віталій Безгін зазначив, що з моменту набрання чинності Законом усі міста республіканського і обласного значення, а також селища міського типу будуть віднесені до категорії міста; села та селища і надалі залишаться у своїй категорії.

Усі потрібні документи для юриста - в рішенні LIGA360. Обирайте з понад 1,8 мільйона НПА, судової практики, аналітики, робочих кейсів та інших матеріалів. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини