Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НАЗК відновило доступ до Єдиного державного реєстру звітності політичних партій

Реклама

Національне агентство з питань запобігання корупції відновило доступ до Єдиного державного реєстру звітності політичних партій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру (далі - Реєстр POLITDATA) з урахуванням вимог до захисту персональних даних. Про це повідомила прес-служба НАЗК.

Зазначається, що громадськість зможе побачити, на що політпартії витрачали кошти державного фінансування понад три роки, адже спершу вони не звітували через COVID-19, а з 2022 року - через воєнний стан.

«Під час пандемії та після повномасштабного вторгнення парламентські партії продовжують отримувати державне фінансування. Йдеться про вже майже три мільярди гривень. Тому ухвалений  Закон про відновлення обов'язкового подання звітів та їх перевірки Національним агентством стане важливим кроком для підзвітності політпартій перед своїми виборцями. Також політичні партії отримали достатньо часу, аби зібрати необхідну інформацію та якісно підготувати звіти. Важливо, що наразі прозвітувати перед платниками податків вони можуть добровільно, а з 26 грудня це стане їхнім обов'язком», - зазначив Голова НАЗК Олександр Новіков. 

Крім того, завдяки відкритості реєстру стане відомо не лише на що політичні партії спрямовували кошти, а й хто їх активно фінансував. 

Так, 26 грудня 2023 року набуде чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мінімізації потенційного олігархічного впливу на політичні партії, удосконалення механізмів державного фінансування та державного контролю за діяльністю політичних партій».

"Цим рішенням буде відновлено обов'язок всіх політичних партій звітувати про свої фінанси та майно, а також функції НАЗК щодо перевірок цих звітів. Парламентські партії будуть зобов'язані подати раніше не подані звіти (за 2020-2023 роки) впродовж 90 днів після набрання чинності Законом, інші політичні партії повинні прозвітувати впродовж 120 днів після набрання чинності Законом", - пояснили в НАЗК.

А ви впевнені у зв'язках бізнес-партнерів? Перевірити наявність російського і білоруського сліду компаній допоможе CONTR AGENT у LIGA360. Замов сьогодні на вигідних умовах.

Читайте також: АРМА відкрило доступ до Реєстру арештованих активів

АРМА приєдналося до платформи Європолу для розшуку активів за кордоном

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини