Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент підписав Закон про відновлення е-декларування та відкриття реєстру

Реклама

Глава держави підписав Закон № 3384-IX (проєкт № 9534) «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану».

Відповідна інформація міститься в картці документа на сайті Верховної Ради.

Раніше Голова парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, очільниця партії «Слуга народу» Олена Шуляк повідомила, що згідно з документом в Україні не лише поновлюють обов'язкове електронне декларування чиновниками своїх доходів і майна, а і відкривають реєстр цих декларацій.

«Електронне декларування - один з інструментів боротьби з корупцією, але за умови, якщо реєстр декларацій відкритий, публічний. Минулого разу не всі депутати підтримали необхідну для цього правку. [...] Якби Президент Володимир Зеленський не ветував цей закон, реєстри залишилися б закритими ще на один рік, а це неприпустимо. Тож цього разу депутати зуміли скласти цей іспит», - зазначила Олена Шуляк.

Передісторія питання: обов'язкове декларування для чиновників було тимчасово зупинене в перші тижні повномасштабної війни росії проти України. Але в Меморандумі з МВФ за програмою розширеного фінансування EFF відновлення е-декларування - один зі структурних маяків з терміном виконання наприкінці липня.

Крім цього, він важливий, зокрема, для виконання Україною 7 рекомендацій на шляху до вступу в ЄС - уже в жовтні Єврокомісія має надати звіт з оцінкою виконання Україною цих кроків.

Законопроєкт про відновлення е-декларування № 9534 Верховна Рада ухвалила у першому читанні ще 27 липня. Тоді до нього було подано понад 500 правок. 5 вересня Парламент підтримав цей законопроєкт у другому читанні, але провалив надважливу правку № 371 про відкриття реєстрів, тому для громадськості вони мали залишатися закритими ще на рік. Але в той же день на сайті Президента створили петицію з вимогою ветувати документ. Менше ніж за дві доби вона набрала понад 25 тис. голосів, після чого Президент ветував Закон. 20 вересня Верховна Рада підтримала вето Президента та виправила Закон.

За матеріалами політичної партії "Слуга Народу"

Усі потрібні документи для юриста - в рішенні LIGA360. Обирайте з понад 1,8 мільйона НПА, судової практики, аналітики, робочих кейсів та інших матеріалів. Замовте тестовий доступ за посиланням.

LIGA ZAKON вітає із Днем юриста. Даруємо знижку 30% на професійне та преміальне рішення LIGA360. Детальніше за посиланням.

Читайте також:

У Раді зареєстровано урядовий проєкт щодо адаптації законодавства України до окремих стандартів FATF

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини