Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суддя не вправі встановлювати факт вчинення адвокатом дисциплінарного проступку: позиція НААУ

Реклама

Суд не є органом, який здійснює дисциплінарне провадження щодо адвоката. Відтак, окремою ухвалою суддя вправі лише визначити обставини, які можуть містити ознаки дисциплінарного проступку адвоката, але не факт такого проступку.

Встановлення ж фактів дисциплінарного проступку адвоката належить до компетенції дисциплінарних органів адвокатури - звернули увагу в Національній асоціації адвокатів України.

У НААУ проаналізовано відповідні законопроєкти «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо постановлення судом вищої інстанції окремої ухвали» та «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо постановлення слідчим суддею, судом окремої ухвали», підготовлені народним депутатом Денисом Масловим.

У законопроєктах запропоновано доповнити процесуальні кодекси нормою про постановлення окремої ухвали, у якій, крім інших відомостей, має зазначатися зміст встановленого факту зловживання процесуальними правами, порушення процесуальних обов'язків або іншого порушення процесуального законодавства, зокрема, адвокатом, прокурором, слідчим чи дізнавачем.

Після постановлення окрема ухвала надсилатиметься органу, до повноважень якого згідно із законом належить притягнення до дисциплінарної відповідальності. При цьому окрема ухвала, яку слідчий суддя, суд постановляє, є обов'язковою для виконання.

У НААУ нагадали, що запобігання зловживання процесуальними правами не є функцією правосуддя і об'єктивно виходить за межі судової діяльності. А спробою реалізувати цю ідею буде створено інструментарій обмежень реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов'язків. Також виникають передумови для зловживань, широкі можливості для виявлення упередженості та свавілля з боку слідчих суддів та суду. Адже окрема ухвала може стати засобом для боротьби з неугодними адвокатами, оскільки може виноситися до закінчення судового розгляду справи, звернули увагу в Асоціації.

«Тож в результаті реалізації запропонованих законодавчих змін кардинально та в гірший бік зміняться гарантії забезпечення стандартів захисту прав людини, що неминуче приведе до посягань на основоположні права і свободи громадян», йдеться в повідомленні НААУ.

За законом особливий порядок здійснення дисциплінарного провадження стосовно адвоката є однією з гарантій адвокатської діяльності.

Саме дисциплінарна палата кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури в процесі розгляду дисциплінарної скарги встановлює факт здійснення адвокатом дисциплінарного проступку і приймає рішення про притягнення його до відповідальності. Натомість, пропоновані зміни покладають встановлення факту вчинення проступку на суд, який здійснює розгляд конкретної справи при безпосередній взаємодії зі сторонами судового процесу. Інколи він суб'єктивно сприймає доводи адвокатів, особливо під час розгляду заяви про відвід судді, зауважують у НААУ.

«Встановлення фактів дисциплінарних порушень адвокатів судом є втручанням у дискреційні повноваження адвокатського самоврядування та перетворює останні у статистів, які повинні будуть лише притягувати адвокатів до дисциплінарної відповідальності. Тож фактично порушуються конституційні гарантії незалежності адвокатури, засади її організації та діяльності», зазначається в повідомленні НААУ.

З урахуванням наведеного, НААУ не підтримала такі законодавчі ініціативи та вважає, що вони повинні бути відхилені як такі, що порушують гарантований статтею 131-2 Конституції принцип незалежності адвокатури України.

Відвідуй навчальні заходи НААУ та отримуй кваліфікаційні бали. Календар заходів ВША НААУ допоможе вдало поєднати роботу та обов'язкове підвищення кваліфікації. Більше за посиланням.

Хочете замовити LIGA360:Юрист зі знижкою 30%? Скористайтеся спецпропозицією від LIGA ZAKON до 13 жовтня.

Читайте також:

Робота на підприємстві. Що має знати юрист?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини