Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Із січня 2024 року НКЦПФР планує припинити ведення Державного реєстру фінансових установ

Реклама

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку поінформувала, що з наступного року ведення Державного реєстру фінансових установ законодавством віднесено до компетенції виключно Національного банку.

Комісія нагадала, що з 1 січня 2024 року набирає чинності Закон «Про фінансові послуги та фінансові компанії», і з цієї дати втрачає свою чинність Закон «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг».

Важливо, що законодавством визначений новий перелік фінансових послуг та надано нове визначення поняттю «фінансова установа». Так, фінансовими установами є надавачі фінансових послуг на підставі відповідної ліцензії, виданої НБУ або НКЦПФР згідно з розподілом повноважень, встановленим Законом та проєктом рішення Комісії від 29 вересня 2023 року № 1102.

Зокрема, проєктом передбачається:

- ведення реєстру надавачів фінансових послуг здійснюється НКЦПФР в рамках ведення реєстрів, які визначені законами «Про державне регулювання ринків капіталів та організованих товарні ринки» та «Про ринки капіталів та організовані товарні ринки»;

- припиняється ведення Комісією Державного реєстру фінансових установ;

- вилучаються норми Порядку, які стосуються видачі НКЦПФР свідоцтва про включення/виключення НПФ (недержавних пенсійних фондів) до Державного реєстру фінансових установ;

- вилучаються норми Порядку, які стосуються надання НКЦПФР витягів з Державного реєстру фінансових установ за запитом учасників ринків капіталу;

- прописується процедура надання Комісією адміністративної послуги з включення/виключення НПФ до/з реєстру НПФ з урахуванням норм Закону «Про адміністративну процедуру».

Комісія зазначила, що з 1 січня 2024 року свідоцтва про включення НПФ до Державного реєстру фінансових установ, які видавались Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України / Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг / Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, будуть вважатися анульованими.

Розроблений проєкт рішення Комісії «Про затвердження Змін до Порядку ведення реєстрів учасників ринків капіталу та організованих товарних ринків» вносить зміни до Порядку ведення реєстрів учасників ринків капіталу та організованих товарних ринків, затвердженого рішенням Комісії від 26.08.2021 № 700 (зареєстрованого в Міністерстві юстиції 26.10.2021 за № 1385/37007).

Хочеш отримати мільйони корисних документів, що аналізуються вмить? Спробуй LIGA360. Найповніша база українського законодавства й аналітики, алгоритми дій у робочих ситуаціях. А смарт-фільтри й зв'язки документів допоможуть отримати саме ту підбірку матеріалів, що вам потрібна. Спробуйте LIGA360 сьогодні, замовивши тестовий доступ.

Читайте також:

Обробка персональних даних в Україні: 5 найпоширеніших помилок

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини