Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін затвердив порядки тимчасового вилучення тварини у справах про адмінправопорушення та під час кримінального провадження

Реклама

22 вересня набрала чинності урядова постанова від 8 вересня 2023 року № 1010 «Про затвердження Порядку тимчасового вилучення тварини у справах про адміністративні правопорушення та Порядку тимчасового вилучення та забезпечення утримання тварини під час кримінального провадження».

Про те, що передбачають зазначені порядки, нижче.

Порядок тимчасового вилучення тварини у справах про адміністративні правопорушення

Порядок визначає процедуру тимчасового вилучення тварини особою, яка уповноважена на складення протоколу про адміністративні правопорушення відповідно до статей 88-1, 89 та 154 Кодексу про адміністративні правопорушення, за наявності підстав вважати, що власник тварини вчинив порушення, за яке відповідно до зазначеного Кодексу може бути накладено адміністративне стягнення у вигляді конфіскації тварини.

Тимчасове вилучення тварини здійснюється не пізніше наступного дня після виявлення адміністративного правопорушення.

Уповноважена особа складає протокол про тимчасове вилучення тварини за формою згідно з додатком 1 до Порядку або робить запис у протоколі про адміністративне правопорушення, в якому зазначає біологічний вид, породу, приблизний вік, стать, зовнішній вигляд та інші індивідуалізуючі ознаки вилученої тварини.

Відповідальними особами, яким передаються тварини для тимчасового утримання, є:

  • для домашніх тварин - комунальні служби або підприємства з питань утримання та поводження з тваринами в населених пунктах, притулки для тварин або інші установи для утримання тварин, фізичні та юридичні особи, які можуть забезпечити утримання тварин відповідно до вимог Закону "Про захист тварин від жорстокого поводження" (Закон);

    • для диких тварин - регіональні центри порятунку та реабілітації диких тварин, центри реабілітації тварин, зоологічні парки, притулки для тварин або інші установи для утримання тварин, фізичні та юридичні особи, які можуть забезпечити утримання тварин відповідно до вимог Закону;

      • для сільськогосподарських тварин - сільськогосподарські підприємства, притулки для тварин або інші установи для утримання тварин, фізичні та юридичні особи, які можуть забезпечити утримання тварин відповідно до вимог Закону.

      Відповідальна особа зобов'язана забезпечити створення умов для утримання тварини відповідно до вимог Закону, своєчасне надання їй ветеринарної допомоги (у разі необхідності).

      Умови утримання тварин повинні відповідати їх біологічним, видовим та індивідуальним особливостям згідно з вимогами законодавства про захист тварин від жорстокого поводження.

      Забороняється утримання тварини в умовах, що можуть призвести до завдання їй болю, страждань, тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі.

      Якщо відповідальна особа не може забезпечити утримання та догляд за твариною з додержанням ветеринарно-санітарних заходів та вимог Закону, що унеможливлює перебування тварини у відповідальної особи, така тварина має бути передана до іншого місця утримання. Про це уповноважена особа складає акт передачі за формою згідно з додатком 4 до Порядку, який долучається до матеріалів справи про адміністративне правопорушення.

      За результатами розгляду справи про адміністративне правопорушення тварини в установленому порядку конфіскуються або повертаються власнику.

      Порядок тимчасового вилучення та забезпечення утримання тварини під час кримінального провадження

      Порядок визначає процедуру тимчасового вилучення та забезпечення утримання тварини на підставі частини п'ятої статті 168 Кримінального процесуального кодексу слідчим, прокурором, іншою уповноваженою службовою особою.

      Якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров'я, уповноважена особа зобов'язана тимчасово вилучити таку тварину та забезпечити її утримання відповідно до цього Порядку.

      Запис у протоколі слідчої дії про тимчасове вилучення тварини здійснює уповноважена особа. У разі потреби для опису тварини може залучатися спеціаліст відповідно до статті 71 Кодексу.

      Відповідальними особами, яким передаються тварини для тимчасового утримання, є:

      • для домашніх тварин - комунальні служби або підприємства з питань утримання та поводження з тваринами в населених пунктах, притулки для тварин або інші установи для утримання тварин, фізичні та юридичні особи, які можуть забезпечити утримання тварин відповідно до вимог Закону «Про захист тварин від жорстокого поводження» (Закон);

        • для диких тварин - регіональні центри порятунку та реабілітації диких тварин, центри реабілітації тварин, зоологічні парки, притулки для тварин або інші установи для утримання тварин, фізичні та юридичні особи, які можуть забезпечити утримання тварин відповідно до вимог Закону;

          • для сільськогосподарських тварин - сільськогосподарські підприємства, притулки для тварин або інші установи для утримання тварин, фізичні та юридичні особи, які можуть забезпечити утримання тварин відповідно до вимог Закону.

            У разі виникнення необхідності у проведенні процесуальних дій з твариною орган досудового розслідування, який здійснює кримінальне провадження, отримує тварину від відповідальної особи.

            Після закінчення процесуальних дій тварина повертається на утримання відповідальній особі.

            Після закриття кримінального провадження питання подальшого перебування тварини вирішується ухвалою суду на підставі відповідного клопотання, яке розглядається відповідно до статті 174 Кодексу.

            База законодавства й судової практики в LIGA360:Юрист - це 1,8 млн матеріалів. Новий інструмент "Графічні зв'язки документів" представить результати пошуку в схематичній формі. Змінюй діаграми відповідно до власних потреб, за типами, видавниками, категоріями тощо. Спробуй LIGA360:Юрист, щоб миттєво аналізувати законодавство й виявляти найважливіше.

            Читайте також:

            Огляд, обшук, поверхнева перевірка: коли поліція може застосувати та які права є в особи?

            Залиште коментар
            Увійдіть щоб залишити коментар
            Увійти
            Підпишіться на розсилку
            Головні новини і аналітика для вас по буднях

            Схожі новини