Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд визначив, хто несе відповідальність за перевищення вагових та габаритних параметрів

Реклама

Відповідальність за порушення законодавства про автомобільний транспорт, зокрема, за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм покладається лише на автомобільних перевізників, а не на власників транспортного засобу, яким перевозиться вантаж.

23 серпня 2023 року Верховний Суд залишив без змін рішення судів попередніх інстанцій у справі № 600/1407/22-а, повідомила прес-служба апеляційного суду.

У цій справі громадянин звернувся з позовом до Відділу державного нагляду (контролю) Державної служби з безпеки на транспорті про визнання протиправною та скасування постанови про застосування адміністративно-господарського штрафу у розмірі 51 тис. грн, винесену Відділом Укртрансбезпеки за результатами перевірки транспортного засобу (вантажний спеціалізований самоскид) марки “DAF CF 85”, що їй належить. Санкції було накладено за результатами перевірки транспортного засобу за порушення вимог абзацу 17 частини першої статті 60 Закону України "Про автомобільний транспорт"(далі - Закон).

При цьому позивач не є ані учасником дорожнього руху, ані перевізником, що здійснює перевезення вантажів, оскільки транспортний засіб вибув з його користування та був переданий ТОВ на підставі договору найму (оренди) транспортного засобу.

Відчуй силу AI у роботі юриста! Спробуй LIGA360 для щоденних завдань - аналізу законодавства й судової практики, моніторингу змін правового поля, пошуку відповідей. Замовляй безкоштовний тест-драйв за посиланням.  

Згідно з вказаним актом встановлено перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм понад 30 %, при перевезенні вантажу без відповідного дозволу. За вказане порушення передбачена відповідальність: за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм понад 30 відсотків при перевезенні неподільного вантажу без відповідного дозволу або подільного вантажу - штраф у розмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (абз. 17 ч. 1 статті 60 Закону). В акті про перевищення транспортним засобом нормативних вагових параметрів вказана марка автомобіля - «DAF» модель CF 85 і  нормативно допустима маса транспортного засобу 40,00 т, фактична маса - 30,550 т. Також вказано фактичне осьове навантаження 8,95/21,50 тонн при нормативно допустимому 16/16.

Місцевий та апеляційний суди задовольнили позов у повному обсязі.

Колегія суддів апеляційного суду виходила передусім з того, що відповідальність за порушення законодавства про автомобільний транспорт, передбачена абзацом 17 частини першої статті 60 Закону, застосовується до автомобільних перевізників, а не до власників транспортного засобу, яким перевозиться вантаж.

При цьому автомобільний перевізник має використовувати транспортний засіб для перевезення вантажу на законних підставах. Проте автомобільним перевізником є той, хто за умовами договору (із замовником) про перевезення вантажу надає відповідну послугу (статті 33, 50 Закону).

Водночас надання цієї послуги може передбачати використання (на законних підставах) транспортного засобу, який належить іншій особі, але ця обставина не змінює правового статусу перевізника в цих правовідносинах, особливо коли йдеться про застосування відповідальності, передбаченої абзацом 17 частини першої статті 60 Закону. Тому автомобільний перевізник не може визначатися тільки на підставі реєстраційних документів на транспортний засіб, адже такі дані не завжди можуть збігатись.

Читайте також: Спрощено процедуру отримання українських посвідчень водія іноземцям, які служать у лавах українського війська

Оновлено Перелік захворювань і вад, за наявності яких особа не може бути допущена до керування відповідними ТЗ

Відтепер можна призначити та скасувати належного користувача авто онлайн: МВС

Кабмін вніс зміни до ПДР та Порядку проведення обов'язкового технічного контролю ТЗ

Вся актуальна база законодавства й судових рішень є у LIGA360. Знаходьте потрібний документ в один клік - побачте весь обсяг пов'язаних аналітичних матеріалів, судових прецедентів, НПА тощо. Спробуйте найзручніше рішення для legal research прямо сьогодні. 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини