Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адміністративне затримання: що треба знати?

Реклама

Адміністративне затримання - це захід забезпечення провадження в справах про адміністративні правопорушення, який полягає в тимчасовому обмеженні свободи пересування, місцезнаходження та дій особи з метою забезпечення дотримання певних адміністративних норм і правил.

В яких випадках може здійснюватися адміністративне затримання?

Адміністративне затримання застосовується у випадках та з метою:

- припинення адміністративних правопорушень, коли вичерпано інші заходи впливу;

- встановлення особи;

- складення протоколу про адміністративне правопорушення у разі неможливості складення його на місці вчинення правопорушення, якщо складення протоколу є обов'язковим;

- забезпечення своєчасного і правильного розгляду справ та виконання постанов по справах про адміністративні правопорушення, також з цією метою допускається: особистий огляд; огляд речей і вилучення речей та документів, у тому числі посвідчення водія; тимчасове затримання транспортного засобу; відсторонення осіб від керування транспортними засобами, морськими, річковими, малими, спортивними суднами або водними мотоциклами; огляд на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння, а також щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.

На який строк можуть затримати особу?

Загальний строк адміністративного затримання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, може тривати не більш як 3 години.

Варто звернути увагу, що особа вважається затриманою з моменту коли її фактичного обмежено в свободі пересування, а не з моменту складання протоколу.

Усі інструменти для адвоката - у рішенні LIGA360: АДВОКАТ НААУ. Стежте за подіями НААУ, відвідуйте навчальні програми ВША, отримуйте залікові бали в рамках підвищення кваліфікації та доступ до повної бази законодавства, судових рішень, експертної аналітики. Придбайте LIGA360: АДВОКАТ НААУ прямо сьогодні.

Однак, є виключення, коли строк затримання може перевищувати встановлені 3 години, а саме це у випадках:

- якщо особа порушила правила перетину державного кордону України, тимчасово окупованої території України або чинить злісну непокору законному розпорядженню або вимозі військовослужбовця чи працівника Державної прикордонної служби України або члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону - може бути затримано на строк до 3 годин для складення протоколу, а в необхідних випадках для встановлення особи та/або з'ясування обставин правопорушення - до 3 діб.

- якщо особа порушила правила обігу наркотичних засобів і психотропних речовин, її може бути затримано на строк до 3 годин для складення протоколу, а в необхідних випадках для встановлення особи, проведення медичного огляду, з'ясування обставин придбання вилучених наркотичних засобів і психотропних речовин та їх дослідження - до 3 діб з повідомленням про це письмово прокурора протягом 24 годин з моменту затримання.

Хто має право затримати?

Адміністративне затримання провадиться органами або уповноваженими особами відповідних органів визначених в ст. 262 КУпАП, а саме:

1. Органами внутрішніх справ (Національною поліцією).

2. Органами прикордонної служби.

3. Старшою у місці розташування охоронюваного об'єкта посадовою особою воєнізованої охорони.

4. Посадовими особами Військової служби правопорядку у Збройних Силах України.

5. Органами Служби безпеки України.

6. Посадовими особами органів і установ виконання покарань та слідчих ізоляторів.

7. Посадовими особами, уповноваженими на те центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів.

Яка процедура адміністративного затримання?

Про адміністративне затримання обов'язково складається протокол, в якому зазначаються:

- дата і місце його складення;

- посада, прізвище, ім'я та по батькові особи, яка склала протокол;

- відомості про особу затриманого;

- час і мотиви затримання.

Протокол підписується посадовою особою, яка його склала, і затриманим.

Інформація працюватиме на вас - з рішенням LIGA360:Юрист. Здійснюйте legal research українського законодавства й судової практики, прогнозуйте результати судових справ, читайте експертну аналітику з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням. 

У разі відмови затриманого від підписання протоколу в ньому робиться запис про це.

Орган або посадова особа, яка провела затримання повинна негайно повідомити про місце перебування особи, затриманої за вчинення адміністративного правопорушення її родичів, а на її прохання також власника відповідного підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган.

Також органи (посадові особи), правомочні здійснювати адміністративне затримання, про кожний випадок адміністративного затримання осіб інформують центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, крім випадків, якщо особа захищає себе особисто чи запросила захисника.

У випадку, якщо під час затримання особа чинить опір, до неї можуть застосовувати фізичну силу, у тому числі спеціальні прийоми боротьби (рукопашного бою) та спеціальні засоби (наприклад кайданки, гумові та пластикові кийки, пристрої для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії та інші).

Під час затримання у особи може бути проведений особистий огляд і огляд речей. Особистий огляд може проводитись уповноваженою на те особою однієї статі з оглядуваним і в присутності двох понятих тієї ж статі.

Крім цього, у затриманого можуть бути вилучені речі і документи, які є знаряддям або безпосереднім об'єктом правопорушення.

Про особистий огляд, огляд речей, вилучення речей і документів складається протокол або про це робиться відповідний запис у протоколі про адміністративне правопорушення або в протоколі про адміністративне затримання.

Які права має затриманий?

1. Користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи.

2. Відмовитись давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом.

3. Знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання, виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі.

4. Оскаржити у вищестоящий орган (вищестоящій посадовій особі) відносно органу (посадової особи), який застосував адміністративне затримання, особистий огляд, огляд речей і вилучення речей та документів під час затримання або до суду.

5. Право на відшкодування шкоди, заподіяної незаконним затриманням.

Адміністративне затримання може стати неприємним і стресовим досвідом, тому важливо знати свої права і діяти обережно. Ось декілька порад, які можуть бути корисними під час адміністративного затримання:

1. Зберігайте спокій і не створюйте конфліктні ситуації з поліцією або іншими правоохоронними органами. Не використовуйте образливі слова та не намагайтесь втекти або чинити фізичний опір, оскільки це може призвести до інших правопорушень і додаткових правових проблем та негативних наслідків.

2. Попросіть посадових осіб, які хочуть провести затримання представитись та надати для огляду службові посвідчення, а також постарайтесь запам'ятати або за можливості записати посади, звання, прізвища, імена, по батькові вказаних осіб, номери службових автомобілів, час та місце затримання.

3. Запитайте про причину вашого затримання. Запитайте про це ввічливо і надайте свої особисті дані (прізвище, ім'я, по батькові), якщо цього вимагають.

4. Якщо Ви не впевнені у своїх правах, запитайте які саме права у вас є.

5. За можливості повідомте когось зі своєї родини або близького друга про Ваше затримання, щоб вони могли дізнатися про Ваш стан, місцезнаходження та допомогти Вам найти адвоката.

6. Якщо Ви затримані або Ваші права порушуються, негайно вимагайте адвоката. Він допоможе Вам захистити свої права та інтереси, і надасть юридичну консультацію.

7. Якщо Ви потребуєте медичної допомоги або є необхідність прийняти ліки, повідомте про це під час затримання.

8. Намагайтесь вести записи або запам'ятати всі події, які сталися під час затримання.

9. Питайте, що буде далі. Ви маєте право на інформацію про те, як довго триватиме Ваше затримання і яким буде подальший процес.

10. Не погоджуйтесь на проведення особистого огляду, огляду речей, вилучення речей і документів без присутності двох понятих та адвоката.

11. Ви маєте право відмовитися від відповідей на питання, якщо вони можуть Вам зашкодити.

12. Не підписуйте жодних документів або зізнань без присутності адвоката. Ви маєте право на захист і можливість консультуватися з адвокатом на будь-якій стадії затримання.

13. Запишіть всі зауваження та незаконні дій зі сторони посадових осіб до протоколу про адміністративне затримання.

14. Якщо ви вважаєте, що Ваші права порушуються або вас незаконно затримали, звертайтеся до органів вищої інстанції або суду.

15. Найкращий спосіб захистити свої права - це дотримуватися закону! Навіть якщо Вас затримали незаконно, важливо діяти в рамках закону та захищати свої права на будь-якому етапі затримання.

Важливою є Ваша спроможність адекватно реагувати на ситуацію та використовувати правові механізми для захисту своїх прав під час адміністративного затримання. Якщо ви не впевнені в своїх правах, скористайтесь правом на адвоката для консультації і підтримки.

Знайте свої права і користуйтеся ними, вони призначені для Вашого захисту!

Ярослав Сербін

Адвокат, старший юрист EVERLEGAL

Читайте також: Регулювання правовідносин у сфері цифрових послуг і цифрових речей: НААУ направила до Парламенту пропозиції до законопроєктів

Адвокатський запит: як не допустити помилки при оформленні

Відчуй силу AI у роботі юриста! Спробуй LIGA360 для щоденних завдань - аналізу законодавства й судової практики, моніторингу змін правового поля, пошуку відповідей. Замовляй безкоштовний тест-драйв за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини