Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Затверджено Порядок набуття та скасування статусу електронного резидента: рішення Уряду

Реклама

Кабмін затвердив Порядок набуття та скасування статусу електронного резидента (е-резидента), ідентифікації осіб, які мають намір набути статус електронного резидента (е-резидента), та надання їм кваліфікованих електронних довірчих послуг; та Порядок формування та ведення інформаційної системи «Е-резидент» та доступу до неї органів державної влади і податкових агентів платників єдиного податку.

Відповідне рішення ухвалено на урядовому засіданні 5 вересня, інформує Тарас Мельничук, постійний представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді.

Установлено, що набуття статусу електронного резидента (е-резидента) не надає жодних переваг щодо перебування на території України та перетинання державного кордону України, реалізації права на тимчасове або постійне проживання в Україні, прийняття до громадянства України, визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, порівняно з іншими іноземцями відповідно до законодавства.

Унесено зміни до Положення про Єдиний державний вебпортал електронних послуг у частині визначення складових Порталу Дія та особливостей їх створення, ведення і формування.

«Іноземці отримають право реєструватися в Україні фізичними особами - підприємцями, відкривати банківські рахунки та вести свій бізнес онлайн. Зручним є також механізм сплати податків та звітування для е-резидентів: це робитиме український банк, у якому в е-резидента відкрито поточний рахунок, адже він виступає податковим агентом такого іноземця», - пояснив заступник Міністра цифрової трансформації Олександр Борняков.

Постанова врегульовує:

  • механізм набуття та скасування статусу е-резидента;

  • порядок формування та ведення системи «Е-резидент» спільно з Державною податковою службою та банками;

  • захист персональних даних електронних резидентів.

У Мінцифри нагадали, що повноцінно е-резидентство запустять після завершення розробки та тестування інформаційної системи. Зараз триває розробка зазначеної системи.

Е-резидентство України не буде доступне громадянам росії, білорусі та країн, що входять до «сірого» чи «чорного» списку FATF. Також е-резиденти не зможуть надавати послуги українським громадянам, тобто працюватимуть тільки з іншими іноземцями.

Хочеш отримати мільйони корисних документів, що аналізуються вмить? Спробуй LIGA360. Найповніша база українського законодавства й аналітики, алгоритми дій у робочих ситуаціях. А смарт-фільтри й зв'язки документів допоможуть отримати саме ту добірку матеріалів, що вам потрібна. Спробуйте LIGA360 сьогодні, замовивши тестовий доступ.

Читайте також:

Робота на підприємстві. Що має знати юрист?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини