Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Посилено захист даних користувачів і вимоги до учасників Cистеми BankID НБУ

Реклама

Для забезпечення ефективного розвитку Системи BankID НБУ Національний банк посилив захист даних користувачів та уточнив низку вимог щодо відповідальності її учасників.

Відповідну постанову Правління НБУ № 105 "Про внесення змін до Положення про Систему BankID Національного банку України" було ухвалено 1 вересня 2023 року.

Національний банк:

  • уточнив вимоги до здійснення абонентами - ідентифікаторами (зараз це 38 банків, які підключені до системи) багатофакторної автентифікації користувача. Йдеться про обов'язкове використання двох або більше факторів автентифікації, кожен із яких має належати до різних категорій (знання, володіння, притаманність) та бути незалежними один від одного, що унеможливить їх одночасну компрометацію. Абоненти зобов'язані привести свою діяльність у відповідність до цих вимог та матимуть на це шість місяців, до 1 березня 2024 року;

  • уточнив обов'язки учасників Системи BankID НБУ з метою захисту прав споживачів та їхніх даних, зокрема зобов'язав їх надавати інформацію на запит один одного для вирішення спірних питань, що можуть виникати між користувачем та абонентом;

  • розширив права НБУ та уточнив повноваження Ради системи з метою посилення відповідальності абонентів за дотриманням умов користування Системою BankID НБУ та упорядкування діючих у ній процесів;

  • збільшив строк зберігання абонентами інформації про передачу даних користувача через Систему BankID з метою захисту прав абонентів у разі виникнення спірних ситуацій - до 5 років (раніше - не менше 45 днів).

Документ набирає чинності з 5 вересня 2023 року, крім уточнених норм щодо застосовування багатофакторної автентифікації користувача, що набирають чинності з 1 березня 2024 року.

Регулятор додав, що абоненти Системи BankID НБУ зобов'язані привести свою діяльність у відповідність до оновлених вимог Національного банку до 1 грудня 2023 року.

За повідомленням Національного банку

Маєте сумніви щодо потенційного бізнес-партнерства? Перевіряйте інформацію про українські компанії в LIGA360. Спробуйте за посиланням.

Читайте також:

Судове рішення в іноземній валюті: валіза без ручки

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини