Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Деяким категоріям адвокатів пропонують дати відстрочку від мобілізації: позиція НААУ щодо проєкту 9631

Реклама

Національна асоціація адвокатів звертає увагу, що Конституція гарантує громадянам право на захист, який сьогодні забезпечує адвокатура. При цьому правоохоронці і судді звільнені від мобілізації, а адвокати можуть бути призвані. Тож останні мають отримати відстрочку.

Відповідний законопроєкт № 9631 «Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо забезпечення кожному права на захист в умовах воєнного стану» зареєстровано в Парламенті.

НААУ зауважує, що «таку «пільгу», за задумом авторів законодавчої ініціативи, мають отримати не всі».

Згідно з документом передбачені лише дві категорії адвокатів:

1) ті, хто мають стаж адвокатської діяльності не менше десяти років;

2) ті, хто включені до Реєстру адвокатів, що надають безоплатну вторинну правничу допомогу.

Автори законодавчої ініціативи виходять з того, що кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань. А ефективне забезпечення права громадянина на захист та його реалізація тісно пов'язане з правом на професійну правничу допомогу, для надання якої діє адвокатура. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав (стаття 56 Конституції).

Чинний Закон «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» встановлює загальні правові основи мобілізаційної підготовки та мобілізації в Україні, визначає засади організації цієї роботи тощо, у тому числі випадки відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації.

Національна асоціація адвокатів зазначає, що якщо аналізувати чинне законодавство крізь призму реалізації права особи на захист, вбачається звільнення від призову осіб, що обіймають посади суддів, прокурорів, працівників інших правоохоронних органів тощо. Однак серед цих осіб відсутні адвокати.

Тож фактично порушується один із принципів правосуддя - змагальність сторін в судовому процесі, наголосили в НААУ.

Відвідуй навчальні заходи НААУ та отримуй кваліфікаційні бали. Календар заходів ВША НААУ допоможе вдало поєднати роботу та обов'язкове підвищення кваліфікації. Більше за посиланням.

Відкрийте бізнес-сезон з LIGA360:Юрист. Отримайте знижку -10% при купівлі рішення на рік. Оберіть свій тариф прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини