Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як отримати статус учасника бойових дій для медичних працівників

Реклама

Питання щодо отримання статусу учасника бойових дій (надалі - УБД) на сьогоднішній день є одним із найактуальніших серед військовослужбовців. Ті, хто зіштовхувався з цим знає, що досягти результату в отриманні посвідчення вкрай складно та довго. Однак, як виявилось, для медиків які рятують життя військовослужбовців на передовій, це питання стоїть більш гостро. Адже довести що бойовий медик є військовослужбовцем та має право на отримання статусу УБД - завдання із зірочкою.

Так, декілька місяців тому до адвокатського об'єднання «Юнімайндс» звернувся бойовий медик, який несе службу на фронті із запитом про надання допомоги при отриманні статусу УБД. Причина звернення за допомогою доволі типова, проте складна - в медичній бригаді отримати необхідні документи для оформлення посвідчень від командування військової частини не вдалось.

Варто додати, що судової практики чи бодай якихось успішних прецедентів з цього питання наразі немає.

У чому полягає юридична складність таких кейсів?

Пунктом 19 ст. 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» передбачено, що військовослужбовці (резервісти, військовозобов'язані, добровольці Сил територіальної оборони) Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, військовослужбовці військових прокуратур, особи рядового та начальницького складу підрозділів оперативного забезпечення зон проведення антитерористичної операції центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, державну політику у сфері державної митної справи, поліцейські, особи рядового, начальницького складу, військовослужбовці Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної пенітенціарної служби України, особи, які входили до складу добровольчого формування територіальної громади, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України - належать до учасників бойових дій.

Крім того, положеннями Постанови КМУ від 20 серпня 2014 р. № 413 Про затвердження Порядку надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України (надалі - Постанова № 413) передбачено, що Порядок визначає процедуру надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, та категорії таких осіб.

У Постанові № 413 визначено, що статус учасника бойових дій надається військовослужбовцям (резервістам, військовозобов'язаним, добровольцям Сил територіальної оборони) Збройних Сил, Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, військовослужбовцям військових прокуратур, особам рядового та начальницького складу підрозділів оперативного забезпечення зон проведення антитерористичної операції ДФС, поліцейським, особам рядового, начальницького складу, військовослужбовцям МВС, Управління державної охорони, Держспецзв'язку, ДСНС, Державної кримінально-виконавчої служби, співробітникам Служби судової охорони, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

Відтак, маємо ситуацію, коли отримання статусу УБД медичними працівниками, які перебувають на фронті законодавчо прямо не передбачено.

Хочеш отримати мільйони корисних документів, що аналізуються вмить? Спробуй LIGA360. Найповніша база українського законодавства й аналітики, алгоритми дій у робочих ситуаціях. А смарт-фільтри й зв?язки документів допоможуть отримати саме ту підбірку матеріалів, що вам потрібна. Спробуйте LIGA360 сьогодні, замовивши тестовий доступ. 

Як знайти рішення із ситуації?

В такому випадку необхідно довести та підготувати документи, які підтвердять, що медик займає посаду саме бойового медика взводу або старшого бойового медика (роти, батареї та їм рівних). У Наказі Міністерства оборони України 07 вересня 2020 року № 317, яким затверджено ПЕРЕЛІК штатних посад рядового, сержантського і старшинського складу та відповідних їм військових звань і тарифних розрядів посад визначені посади прирівняні до військового звання.

035

033

Бойовий медик взводу

Молодший сержант

404

878033

7/5

887

978

Старший бойовий медик (роти, батареї та їм рівних)

Сержант

403

878978

7

Серед згаданого переліку є бойовий медик взводу та старший бойовий медик, яким відповідають звання молодшого сержанта та сержанта відповідно.

Відтак, бойовим медиком може бути лише військовослужбовець, який досяг звання молодшого сержанта. А отже, на нього розповсюджується норми, які стосуються військовослужбовців, зокрема і положення Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Оскільки медика допущено до виконання обов'язків, які за характером повністю відповідають п. 19 ст. 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», це дозволяє дійти до висновку про наявність передумов для визнання бойового медика учасником бойових дій.

Які документи необхідно зібрати?

Відповідно до абз. 10, п. 4 Постанови № 413 підставою для надання особам статусу учасника бойових дій є такі документи про безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції чи здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях в районах її проведення, заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України:

для осіб, які брали участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, - не менш як один з таких документів:

  • витяги (копії) бойових донесень,

  • журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки),

  • вахтових журналів,

  • польотних листів,

  • матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв.

До зазначених документів можуть додаватись інші документи, які містять докази та підтверджують факт виконання особою особисто або у складі військової частини (органу, підрозділу), установи та закладу бойових (службових) завдань, серед них:

- копії рапортів командирів підрозділів (груп), екіпажів кораблів (катерів, суден забезпечення, літаків, вертольотів) про виконання бойових (службових) завдань (знищення, захват техніки або живої сили противника);

- витяги з наказів Генерального штабу Збройних Сил України, командирів (начальників) органів військового управління, військових частин (органів, підрозділів), установ та закладів, Командувача об'єднаних сил, командувачів угруповань військ, командирів оперативно-тактичних угрупувань про прибуття (вибуття) до (з) районів виконання бойових (службових) завдань;

- витяги з наказів (по стройовій частині) командирів (начальників) органів військового управління, військових частин (органів, підрозділів), установ та закладів угрупувань про прибуття (вибуття) до (з) районів виконання бойових (службових) завдань;

- документи про направлення у відрядження до (з) районів виконання бойових (службових) завдань та інші.

- завдань та інші.

Чи можна це реалізувати на практиці?

Медик, який до нас звернувся із запитом про допомогу в отриманні статусу УБД спершу намагався самостійно отримати усі необхідні документи у командирів його військової частини, однак, отримав відмову. Відповідно не мав можливості зібрати потрібний пакет документів для подачі Комісії Міністерства Оборони України з питань визначення учасників бойових дій (надалі - Комісія). Проаналізувавши таке звернення ми визначили для себе багаторівневий план дій, який містив як короткий варіант вирішення поставленої задачі, так і більш складний та довгий, який включав у себе оскарження рішення Комісії про відмову у наданні статусу УБД в адміністративному суді.

Проте, як виявилось навіть шляхом направлення правильно та влучно прописаних адвокатських запитів в інтересах однієї особи, можна отримати не тільки відповідь або банальну відписку, а й ініціювати активні дії командування у напрямку оформлення та видачі усій медичній роті посвідчень УБД.

Раді таким результатам та пишаємось бути корисними нашим захисникам, адже медичні працівники, які виконують надскладні завдання та рятують життя героїв також є нашими захисниками.

Керуючий партнер адвокатського об'єднання «Uniminds» Марина Гаврилюк

Хочеш побачити українське законодаство станом на певну дату? Спробуй функціонал Time Maschine у LIGA360. Дізнайся більше інструментів для правового аналізу за посиланням 

Читайте також: Депутати пропонують зупинити виконання деяких виконавчих проваджень стосовно військовослужбовців під час війни

Відчуй силу AI у роботі юриста! Спробуй LIGA360 для щоденних завдань - аналізу законодавства й судової практики, моніторингу змін правового поля, пошуку відповідей. Замовляй безкоштовний тест-драйв за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини