Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мін'юст надав роз'яснення щодо реєстрації нотаріусів в ЄСІТС

Реклама

Мін'юст надав роз'яснення у Листі від 15.08.2023 р. N 107341/5180-11.2.1-23/37.1 для начальників міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції щодо реєстрації нотаріусів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі.

21 липня набув чинності Закон № 3200-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов'язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» (офіційно опублікований 20 липня). Детальніше про цей Закон ми писали тут.

Через 90 днів з дня опублікування Закону наявність електронного кабінету в ЄСІТС буде обов'язковою для:

  • адвокатів;

  • нотаріусів;

  • державних та приватних виконавців;

  • арбітражних керуючих;

  • судових експертів;

  • органів державної влади та інших державних органів;

  • органів місцевого самоврядування;

  • інших юридичних осіб (у межах господарського процесу).

Хочеш виграти рік безоплатного доступу до LIGA360:Нотаріус? Придбай рішення до 14 вересня - бери участь в розіграші. Деталі за посиланням

Законом запроваджено процесуальні наслідки (залишення позовної заяви, апеляційної, касаційної скарг без руху; повернення без розгляду заяв, клопотань та заперечень) для осіб, які зобов'язані зареєструвати електронний кабінет, але не зареєстрували його.

Зазначається, що за даними Вищої ради правосуддя значна кількість осіб, для яких реєстрація в ЄСІТС є обов'язковою, досі не зареєстрували електронний кабінет у зазначеній системі.

"Водночас ці особи є учасниками численних судових проваджень. Така ситуація унеможливлює електронний обмін документами із судом, передусім надсилання повідомлень про засідання та процесуальних документів.

Паперовий документообіг значно збільшує строки розгляду справ та судові витрати. Враховуючи зазначене, просимо довести до відома державних нотаріальних контор, державних нотаріальних архівів та приватних нотаріусів зазначену інформацію та наголосити на необхідності якнайшвидшої реєстрації в ЄСІТС", - йдеться в листі Мін'юсту для начальників міжрегіональних управлінь.

Інструкція користувача Електронного кабінету розробляється адміністратором ЄСІТС та розмішується на вебсторінці технічної підтримки користувачів ЄСІТС за вебадресою https://wiki.court.gov.ua.

Зосередьтесь на важливому. Про рутину подбає LIGA360:Нотаріус. Отримайте доступ до 50 цифрових функцій, що допоможуть перевіряти клієнтів, аналізувати та моніторити законодавство, формувати нотаріальні документи. Спробуйте новинку першими.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини