Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пільги зі сплати ЄСВ для ФОП не скасовуються

Реклама

Закон № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» не вносить зміндо п. 9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ щодо застосування пільг зі сплати ЄСВ для ФОП з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців.

Тож з 1 серпня 2023 року ці пільги також діють, роз'яснюють фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області.

Податківці нагадують, що нормами п. 9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ ФОП-«єдинники» (як і ФОП на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, і члени фермерського господарства) звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців.

Згідно зі Законом про ЄСВ платники, які скористаються цією пільгою, розрахунок єдиного внеску у складі декларації не здійснюють. Це стосується того періоду, в якому згідно зі встановленими пільгами ЄСВ не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Проте сама пільга не позбавляє ФОП права добровільно сплачувати ЄСВ за себе. У такому випадку обов'язково треба зазначати суми такого ЄСВ у декларації - це потрібно для отримання страхового стажу за сплаченими внесками. Інакше вони вважатимуться просто переплатою, звертають увагу податківці.

Відтак, Законом № 3219 не вносилися зміни до п. 9-19, тож й надалі всі ФОПи мають право вирішувати, сплачувати чи не сплачувати ЄСВ за себе. Однак слід врахувати, якщо ФОП не сплачує ЄСВ - страхового стажу у нього не буде, зауважили фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області.

Будьте готовими до перевірок контролюючих органів у 2023 році! Модуль "Мистецтво оборони" у LIGA360 надасть відповіді, як захистити бізнес правовим шляхом. Замовте прямо сьогодні.

Детальніше про Закон № 3219-ІХ читайте:

Закон щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану набрав чинності

З 1 серпня передбачено часткове зняття обмежень на проведення контролюючими органами документальних перевірок: ДПС

З 1 серпня відновлюється призупинена реєстрація платником ПДВ: Закон № 3219-ІХ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини