Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держреєстратор не є належним відповідачем у спорах про визнання незаконними реєстраційних дій, вчинених щодо третьої особи: ВП ВС

Реклама

Велика Палата Верховного Суду розглянула справу за позовом фізичної особи до державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців. Про це повідомила прес-служба НПУ з посиланням на постанову ВП ВС від 05 липня 2023 року у справі № 910/15792/20.

Касаційному суду потрібно було з'ясувати належність відповідача у спорі про визнання недійсними та скасування реєстраційних дій, вчинених державним реєстратором.

ВП ВС з доводами позивача, що державний реєстратор є  належним відповідачем, не погодилась та висловила наступну правову позицію:

«Отже, належним відповідачем є особа, яка є суб'єктом матеріального правовідношення, тобто особа, за рахунок якої можливо задовольнити позовні вимоги, захистивши порушене право чи інтерес позивача».

А також ВП ВС «не вбачає підстав для відступу» від правових висновків про те, що державний реєстратор не є належним відповідачем у спорах про визнання незаконними та скасування реєстраційних дій, вчинених щодо третьої особи, а ним є особа, щодо якої були здійснені ці дії (записи), викладені у постановах:

Зосередьтесь на важливому. Про рутину подбає LIGA360:Нотаріус. Отримайте доступ до 50 цифрових функцій, що допоможуть перевіряти клієнтів, аналізувати та моніторити законодавство, формувати нотаріальні документи. Спробуйте новинку першими.

Відстежуйте судові справи по контрагентах, аналізуйте правові позиції та судові рішення. Формуйте власну сильну позицію з системою аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримайте тестовий доступ за посиланням.

Читайте також: Оновлено Правила професійної етики нотаріусів України

Поділ майна подружжя: чек-лист для сімейного адвоката

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини