Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Колізію норм у частині посвідчення повноважень адвоката у виконавчому провадженні усунуто: НААУ

Реклама

3 серпня набрав чинності Закон № 3022-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги».

Документом внесено зміни і до ст. 16 Закону «Про виконавче провадження», яка визначає правила представництва сторін у виконавчому провадженні, звертає увагу Національна асоціація адвокатів України.

За загальним правилом повноваження адвоката як представника посвідчуються, зокрема, ордером. І донедавна до ордера обов'язково мав додаватися витяг з договору, в якому зазначаються повноваження адвоката як представника або обмеження його прав на вчинення окремих дій як представника сторони виконавчого провадження. Витяг мав засвідчуватися підписами сторін договору.

Національна асоціація адвокатів України повідомила, що неодноразово порушувала перед Міністерством юстиції (регулятором діяльності органів виконавчої служби) питання про те, що ця норма ч. 4 ст. 16 Закону про виконавче провадження не узгоджується із положеннями Закону про адвокатуру та адвокатську діяльність, згідно із якими ордер є достатнім підтвердженням повноважень адвоката на представництво клієнта.

Так, ст. 24 Закону про адвокатуру та адвокатську діяльність, встановлюючи вимоги до адвокатського запиту, вимагає додавати до нього посвідчені адвокатом копії свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, ордера або доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги. Вимагати від адвоката подання разом з адвокатським запитом інших документів забороняється. Але, отримуючи адвокатський запит, оформлений відповідно до цих вимог, виконавці донедавна відмовляли у його задоволенні на підставі невідповідності вимог Закону про виконавче провадження.

З 3 серпня згідно з оновленою редакцією абз. 2 ч. 4 ст. 16 цього Закону повноваження адвоката як представника підтверджуються одним з таких документів:

1) довіреністю;

2) ордером, виданим відповідно до Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»;

3) дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги, виданим відповідно до Закону «Про безоплатну правничу допомогу».

Таким чином, підсумовує НААУ: вимоги щодо посвідчення повноважень адвоката, закріплені в Законі «Про виконавче провадження», приведено у відповідність до норм Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Надавати витяг з договору за наявності ордера більше не потрібно.

Секрет успіху адвоката НААУ - у рішенні LIGA360. Аналіз судових рішень й законодавства, моніторинги й правові сервіси, доступ до кабінету НААУ та Електронного суду. Замов сьогодні та виконуй робочі завдання ефективніше.

Читайте також:

Набрав чинності Закон щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини