Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Реформа антимонопольного законодавства: профільний комітет ВР підтримав законопроєкт до другого читання

Реклама

25 липня Комітет ВР з питань економічного розвитку більшістю голосів рекомендував Верховній Раді прийняти проєкт Закону № 5431 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності Антимонопольного комітету України» у другому читанні та в цілому з техніко-юридичним доопрацюванням.

Заступник Голови Комітету Дмитро Кисилевський розповів про суть змін:

  • Антимонопольний комітет отримує право здійснювати перевірки суб'єктів господарювання лише в разі наявності ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції з метою збирання доказів порушення.

  • Посилюються повноваження АМКУ щодо проведення фізичних обшуків, конфіскації документів і забезпечення обміну інформації з іншими правоохоронними органами.

  • Запроваджується можливість для АМКУ за рішенням суду проводити перевірки у місцях проживання та інших володіннях осіб.

  • АМКУ отримує право опломбовувати приміщення, системи комунікації чи місць зберігання інформації. За самочинне розпломбування встановлюється відповідальність - штраф у розмірі одного відсотка доходу (виручки) суб'єкта господарювання від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній звітний рік.

  • Після отримання попередніх висновків у суб'єкта господарювання з'являється право добровільно врегулювати справу шляхом підписання угоди з АМКУ. Угоду про врегулювання затверджує господарський суд.

  • Підставою для повного або часткового звільнення від відповідальності суб'єкта господарювання може стати розкриття антиконкурентних узгоджених дій, припинення участі в таких діях, співпраця з органами АМКУ та надання доказів, які відсутні в Антимонопольного комітету.

  • Запроваджується солідарна відповідальність суб'єктів господарювання, що входять до групи компаній, яка вчинила порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

  • Вносяться зміни до процедури обрахунку порогових показників учасників концентрації. Для запобігання придбанню по частинах вводиться запобіжник - транзакції між одними і тими ж суб'єктами господарювання протягом 2 років вважаються однією концентрацією.

  • Вартісні показники суб'єкта господарювання, над яким або частиною якого набувається контроль, знижено з 4 мільйонів євро до 2 мільйонів євро.

  • Передбачається розширення процесуальних прав учасників концентрації, зокрема: право на подання клопотання щодо проведення слухання у справі; на ознайомлення з протоколом слухання та отримання його копії; право на продовження строку розгляду справи на один місяць, якщо учасники концентрації бажають запропонувати зобов'язання у концентрації.

Перевіряєте відповідність вимогам регуляторів? Спробуйте LIGA360:Compliance. У нашій найповнішій базі документів ви зможете знайти усі чинні норми Податкової, Нацбанку та інших держорганів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Читайте також:

Для чого компаніям комплаєнс і хто має його впроваджувати?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини